70 procent internationale EU-zenders met Nederlandse, Luxemburgse of Spaanse licentie
18-06-2021 16:49:00 | Door: David de Jong | hits: 2423 | Tags:

70 procent van de zenders die zich op een ander land richten in de Europese Unie, gebruikt een uitzendlicentie in Nederland, Luxemburg of Spanje. Dit blijkt uit een analyse van de European Audiovisual Observatory en diens databasedienst MAVISE. Via  deze database kan iedereen zien waar een zender haar uitzendlicentie heeft.

In het kader van de Brexit hebben veel, vooral Amerikaanse mediabedrijven hun uitzendlicenties laten verhuizen. Het gaat om Discovery, Disney, NENT,  NBC Universal, ViacomCBS, Sony, SPI International, Turner, Sky en BBC Studios. Circa 250 uitzendlicentie zijn daartoe uit het Verenigd Koninkrijk verhuisd om met een EU-uitzendlcientie te blijven uitzenden in de Europese Unie.

Between Brexit and the transposition of the revised Audiovisual Media Services Directive (AVMSD), the supply of audiovisual services has been experiencing a lot of commotion. In a quest to secure continuity in their distribution outside the United Kingdom (UK), traditionally UK-originating channels have been relocating over the past two years. Transnational networks such as Discovery, Disney, NENT, NBC, Viacom, Sony, SPI International, Turner as well as the internationally targeted versions of Sky and BBC networks represented around 250 broadcasting licences migrating during this period.

Voor de Brexit werkten grofweg de helft van de internationale zenders met een Britse uitzendlicentie.Eind 2020 was dat nog minder dan 10 procent. Nederland telt met 27 procent aan internationale zenders de meeste uitzendlicenties. Discovery, BBC Studios, ViacomCBS en anderen hebben (een deel van) hun uitzendlicenties bij het commissariaat voor de Media ondergebracht. Luxemburg volgt met 19 procent en spanje met 15 procent. Nederland en Spanje wordt gerechtvaardig met het aanwezig zijn van een Europees hoofdkantoor (soms is dat louter een kantooradres), in Luxemburg omdat aldaar satellietuplinks plaats vinden. Veel grote mediabedrijven gebruiken overigens meerdere landen. Zo gebruikt BBC Studios voor de publieke zenders BBC One en BBC Two Luxemburg, voor haar nieuwszender BBC World News eveneens Luxemburg en de meer commerciëlere zenders Nederland.

Nederland heeft actief beleid gevoerd om met name Brits gelicenceerde zenders die zich op een ander land richten een Nederlandse uitzendlicentie te laten verkrijgen. Het Commissariaat voor de Media genereert hier omzet mee dankzij de toezichtskosten die voldoen moeten worden bij een uitxendlicentie. Sommige landen zijn niet blij met het idee dat een op hun gerichte zender op die manier de regels uit het eigen land tracht te omzeilen. RTL Nederland doet dat sinds het ontstaan van RTL Véroniique in 1989. Sindsdien hebben alle op Nederland gerichte RTL-zenders een Luxemburgse uitzendlicentie waarmee het zich kan onttrekken aan Nederlands mediatoezicht. 

mavise.obs.coe.int
www.cvdm.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie