ACM: RTL Group vraagt vergunning aan overname Talpa Network; partijen kunnen tot 24-2 reageren
17-02-2022 11:00:00 | Door: David de Jong | hits: 1811 | Tags:

RTL Group heeft een vergunningsaanvraag gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om Talpa Network te mogen overnemen. Belanghebbenden, zo blijkt uit een publicatie in de Staatscourant, kunnen tot 24 februari bij de ACM reageren en hun zienswijze hierover kenbaar maken. De ACM maakte op 28 januari 2022 bekend dat voor de overname een vergunning vereist is omdat diepgaand onderzoek nodig is

In de melding is opgenomen dat Bertelsmann via RTL Group uitsluitende zeggenschap over Talpa Network wil verkrijgen. Bertelsmann heeft 76,28 procent van RTL Group in handen, die op zijn beurt RTL Nederland in handen heeft. Zoals eerder aangekondigd, wordt Talpa Network na de overname door RTL Group daarbij ondergebracht bij RTL Nederland, waarbij John de Mol een belang van 30 procent verkrijgt in RTL Nederland.

RTL Group, een Bertelsmann-bedrijf, blijft met 70 procent de controlerende aandeelhouder van RTL Nederland. Talpa Entertainment Productions (van John de Mol) en Fremantle (van RTL Group) blijven buiten deze overeenkomst en blijven volledig van John de Mol, respectievelijk RTL Group.

Uit het eerste onderzoek dat de ACM deed na de overnamemelding, blijkt dat de fusie van deze twee grote media-organisaties negatieve gevolgen kan hebben voor prijs, kwaliteit en innovatie. Een vervolgonderzoek gaat onder andere over de gevolgen voor adverteerders, voor producenten van televisieprogramma’s, voor distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de consument.

Als een vergunning is vereist, dient de ACM binnen 13 weken een beslissing te nemen na de aanvraag daarvan, mits alle informatie binnen is. Omdat voor nadere informatie de klok voor de ACM telkens kan worden stilgezet, is de praktijk dat een beslissing over de aanvraag veelal minstens een half jaar of langer duurt.

Waar gaat de ACM onderzoek naar doen?

Eerder heeft de ACM aangegeven dat een van de vragen is of de combinatie RTL Nederland/Talpa Network in staat zal zijn om de prijs van televisieadvertenties te verhogen als gevolg van de sterke positie die deze zal krijgen. Adverteerders maken zich hier zorgen over en geven aan dat adverteren op televisie een unieke manier is om consumenten te bereiken. Zij verwachten dat dit de komende jaren ook zo blijft, ondanks de opkomst van online-advertenties.

Daarnaast krijgen distributeurs van televisiekanalen zoals VodafoneZiggo en KPN bij hun onderhandelingen straks te maken met één grote aanbieder, in plaats van twee. Onderzoek moet uitwijzen of RTL Nederland daardoor hogere prijzen kan afdwingen. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat consumenten meer moeten betalen voor televisie.

RTL Nederland en Talpa Network kopen programma’s in bij andere producenten en maken zelf programma’s. Ook daar is meer onderzoek naar nodig. Een vraag is of de combinatie van RTL Nederland en Talpa Network, cq. hun zusterbedrijven na de overname meer zelf gaat produceren, waardoor andere producenten minder kansen krijgen. Dat kan leiden tot minder investeringen door die producenten en verschraling van het aanbod van televisieprogramma’s in het nadeel van de consument.

Bovendien wordt de marktpositie van RTL Group na de overname sterker bij het inkopen van programma’s van andere producenten Hierdoor kan RTL Nederland mogelijk lagere prijzen bedingen. Dat kan ook leiden tot minder investeringen in nieuwe producties en verschraling van de kwaliteit en variatie van het aanbod van televisieprogramma’s.

Lees ook:

- RTL Group moet vergunning aanvragen voor overname Talpa Network: diepgravend onderzoek nodig
- ACM: partijen kunnen tot 25 oktober 2021 reageren op voorgenomen overname Talpa Network door RTL Group
- Willem Albert Bol (Abovo): ACM moet met zuivere argumenten kjiken naar RTL-overname Talpa Network
- Commissariaat voor de Media wil dat RTL-zenders Nederlands worden
- [Interview] Rogier Bruggeman (ZIGT) kritisch over de RTL-overname van Talpa Network
- Brenda Smith (AS Watson): RTL-overname Talpa Network levert verschraling op
- ACM-casus RTL/Talpa Network: PMA dient geen zienswijze in; bvA wel
- RTL Group: John de Mol krijgt gegarandeerde afname van tv-producties en slots bij RTL Nederland
- De toekomst van NLziet na overname  Talpa Network door RTL Nederland
-
bVA ziet grote risico's bij voorgenomen fusie RTL Nederland en Talpa Network
- RTL Group neemt Talpa Network over en fuseert deze met RTL Nederland

www.rtlgroup.com
www.talpanetwork.com
www.rtlnederland.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie