ACM Telecommonitor: (lineaire) televisieabonnementen stijgen weer
04-08-2022 08:54:00 | Door: David de Jong | hits: 919 | Tags:

Het aantal abonnementen bij telecomexploitanten die lineaire televisie aanbieden, stijgt weer. Er zijn inmiddels 7,42 miljoen abonnees in Nederland volgens de ACM (Autoriteit Consument & Markt) in de onlangs verschenen telecommonitor over het eerste kwartaal van 2022. In 2021 daalde het aantal televisieabonnees elk kwartaal naar 7,3 miljoen eind 2021.

Glasvezel stijgt

De stijging van het aantal televisieabonnees was vooral het geval bij glasvezelaanbieders als KPN, Delta Fiber en T-Mobile die inmiddels 1,61 miljoen televisieklanten via glasvezel bedienen, terwijl ook via DSL er een stijging van het aantal abonnees waarneembaar is. Met name de kabel (lees VodafoneZiggo) daalt in populariteit maar blijft met 3,89 miljoen abonnees de grootste aanbieder. Mogelijk komt de totale stijging door het toevoegen van een aantal providers in het onderzoek.

Een zelfde trend is waarneembaar bij de internetabonnees; ook hier een daling van de kabelinternetters (naar 3,45 miljoen) terwijl glasvezel gestegen is naar 2,3 miljoen gebruikers. Ook bij internettend Nederland is VodafoneZiggo de grootste aanbieder. Glasvezelinternet maakt het mogelijk dat abonnees niet alleen grotere downloadsnelheid hebben, maar ook een grotere uploadsnelheid; iets dat thans niet mogelijk is via de kabel.

Inmiddels is er in Nederland bij 4,71 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting beschikbaar, waarvan bijna 75 procent in handen is van KPN Netwerk. Nagenoeg 100 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een kabelaansluiting ter beschikking; het aantal DSL-aansluitingen is ten gunste van glasvezel aan het dalen naar 5,8 miljoen aansluitingen.

Combineren

De ACM constateert dat klanten vanwege kortingen steeds vaker abonnementen combineren: het zijn inmiddels 7 miljoen abonnementen die op basis daarvan tot stand komen. 40 procent van de klanten wil daarom niet overstappen uit vrees voor het missen van kortingen.

Mobiel

In Nederland zijn er inmiddels 23,9 miljoen mobiele abonnementen, waarbij men gemiddeld 16,80 euro per maand betaalt. Verder geeft 48 procent van de consumenten aan dat zij het (zeer) moeilijk vinden om prijzen van verschillende aanbieders goed te vergelijken. Dat is meer dan voorafgaande jaren.

In de afgelopen 12 maanden heeft 25 procent van de consumenten een hogere rekening ontvangen dan het reguliere maandbedrag. Sinds 2018 neemt het aantal consumenten dat een hogere rekening ontvangt dan het reguliere maandbedrag af.

Interactief dashboard

ACM heeft met de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal een interactief dashboard van de telecommonitor gepresenteerd. In dit dashboard kunnen gebruikers een periode selecteren vanaf 2013 om de marktcijfers van de telecommarkt te bekijken.

Vanaf het eerste kwartaal van 2022 zijn er meer telecomaanbieders die gegevens aanleveren. Hierdoor kunnen veranderingen in de aantallen ten opzichte van voorgaande periodes beïnvloed zijn. Het gaat om partijen als Budget, Youfone, Kabeltex, Glaspoort en Opendutchfiber.

www.acm.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie