ACM-casus RTL/Talpa Network: PMA dient geen zienswijze in; bvA wel
27-10-2021 14:39:00 | Door: David de Jong | hits: 1846 | Tags:

Het Platform Media-Adviesbureaus (PMA) heeft geen zienswijze ingediend aangaande de voorgenomen overname van Talpa Network door RTL Group bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). bvA die de adverteerders vertegenwoordigt, heeft dat wel gedaan. Dit blijkt uit antwoorden op vragen van Nederlands MediaNetwerk. Belanghebbende partijen hadden tot 25 oktober de mogelijkheid een een officiële reactie over de melding in te dienen bij de ACM.

Johan Smit, directeur van PMA: "PMA zal niet reageren. Er zitten veel aspecten aan deze voorgenomen overname en afhankelijk van hoe je er naar kijkt (bijvoorbeeld nationaal en internationaal) kom je tot verschillend conclusies.  Wij wachten de uitspraak van de ACM af en zullen er naar blijven streven de Nederlandse televisiemarkt zo transparant en economisch gebalanceerd mogelijk te maken."

Met het niet reageren lijkt het erop dat PMA instemt met de overname van Talpa Network door RTL Group en de boogde fusie met RTL Nederland waarmee één grote commerciële Nederlandse televisiespeler ontstaat die behoudens de NPO nauwelijks binnenlandse concurrentie heeft. De concurrentie bestaat daarna vooral uit internationale platforms zoals Netflix, Walt Disney en andere. Wat de PMA-directeur bedoelde met economisch gebalanceerd, is niet duidelijk bij een dusdanige consolidatie in de televisiemarkt. De PMA-directeur wees er nog wel op dat individuele mediabureaus mogelijk wel hebben gereageerd op de overnameplannen die bij de ACM voorliggen.

PMA telt 17 branche-organisaties die goed zijn voor 60 procent van de mediabestedingen in Nederland met leden als Abovo Maxlead, Candid Group, Dentsu Benelux, GroupM/WPP, Havas Media, Mediabrands, OmnicomMedia Group, Zigt en Publicis.

Henriette van Swinderen, directeur van bvA heeft desgevraagd aangegeven dat de reactie van bvA in lijn is met de eerder gecommuniceerde visie. Daarbij stelde de bvA dat de overname/fusieplannen zeer kritisch bekeken moet worden. Het hebben van voldoende keuze in kanalen en kwantiteit om doelgroepen goed te kunnen bereiken is daarbij een van de zorgpunten. bvA sprak van een verschraling van het aanbod en minder keuzemogelijkheden voor merken als gevolg.  Daarbij stelt bvA dat de plannen van RTL Nederland en Talpa Network passen in een trend van schaalvergroting en consolidatie, maar dat deze merken tot nu toe weinig voordeel opleveren.

De ACM zal uiterlijk medio november 2021 moeten beslissen of de voorgenomen overname van Talpa Network door RTL Group een vergunningsplichtige melding is of direct kan worden goedgekeurd. Indien het een vergunningsplichtige casus is, dient RTL Group voor de overname een vergunningsaanvraag in te dienen, waarna opnieuw zienswijzes kunnen worden ingediend en er 13 weken staan voor de ACM-beoordeling.

Lees ook:
- bvA ziet grote risico’s bij voorgenomen fusie RTL Nederland en Talpa Network
- Overnamecontract Talpa Network door RTL Nederland getekend
- ACM: partijen kunnen tot 25 oktober reageren op overname Talpa Network door RTL Group

www.pma-bureaus.nl
www.bva.nl
www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com
www.acm.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie