Steeds meer huishoudens stoppen met tv-abonnement
11-01-2019 11:00:00 | Door: David de Jong | hits: 3035 | Tags:

Onder de groep twintigers heeft ruim één op de tien huishoudens geen lineair tv-abonnement. Onder alle Nederlandse huishoudens is een op de twintig huishoudens zonder televisie-abonnement. Dit blijkt uit het rapport Video behaviour of Dutch consumers rapport van bureau Telecompaper over 2018 Q3. Volgens het rapport is er sinds maart 2018 een versnelling te zien in het aantal huishoudens dat geen lineair televisie-abonnement heeft. 7 procent van de huishoudens verwacht het televisie-abonnement op te zeggen in de komende twee jaar. Toch behoudt het overgrote deel van de abonnees haar abonnement en is lineaire televisie de meest populaire vorm van videoconsumptie voor de gemiddelde Nederlander.

Netflix en Videoland belangrijkste spelers

On demand-diensten Netflix en Videoland blijven groeien in Nederland. Sinds de introductie in september 2013 is Netflix nog elk kwartaal gegroeid, al vlakt de groeicurve de laatste kwartalen wat af. Het Nederlandse Videoland zit nog vol in een sterke groeifase en laat na een wat vlakke start inmiddels twee jaar achter elkaar op rij een groei zien.

Het Amerikaanse Amazon Prime Video, dat sinds 2016 actief is in Nederland, speelt vooralsnog geen grote rol in het Non demand-landschap. Hetzelfde geldt voor meer niche-spelers zoals Cinetree, Eurosport Player, Lebara Play, Lyca TV en MUBI.

Bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens heeft bij haar televisie-abonnemet interactieve (iTV)-opties via hun tv-aanbieder. Zo kijkt ruim een derde van de huishoudens wel eens een programma via de Programma Gemist-optie van hun interactieve tv-abonnement bij ondere andere Ziggo en KPN.

Op korte afstand volgen qua gebruik het pauzeren van live tv en het opnemen van tv programma's. Minder populair zijn het kopen van een film of serie via de mediaspeler van de tv-aanbieder. Opvallend is ten slotte dat KPN-klanten over het algemeen vaker toegang hebben tot de interactieve opties en hier ook meer gebruik van maken dan Ziggo-klanten. Dit komt omdat bij KPN alle abonnees via IPTV automatisch deze toegang hebben, in tegenstelling tot Ziggo.
 
www.telecompaper.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie