Apple TV als alternatief voor traditionele set-top box
14-06-2018 11:46:44 | Door: | hits: 2279 | Tags:

Samenwerking met op twee na grootste kabelbedrijf in VS van start

Apple TV gaat in Amerika in samenwerking met Charter Communications een alternatief bieden voor de traditionele set-top box, waarbij ze TV in 4K beeldkwaliteit gaan aanbieden aan de kabelklanten van Charter Communications. Daarbij is de beeldresolutie vier keer scherper dan zijn voorganger, ‘Full HD’. Dat heeft Apple bekend gemaakt op de Worldwide Developers Conference. In Nederland zullen ook NLZIET en T-Mobile hun on demand en live streaming aanbod via Apple TV aan gaan bieden.

In Nederland bieden NLZIET en T-Mobile hun aanbod via Apple TV aan

Charter Communications is in Amerika de op twee na grootse kabelprovider, direct na Comcast. De Amerikaanse operator volgt daarmee het initiatief van Canal+ in Frankrijk, AT&T DirecTV in Amerika en Salt in Zwitserland, die ook al Apple TV 4K aanbieden. Aanvullend gaan ook een aantal over-the-top (OTT) diensten, zoals NLZIET en T-Mobile in Nederland hun on demand en live streaming aanbod via Apple TV aanbieden. Apple TV’s hoofd designer zegt daarover deze maand op de Worldwide Developers Conference: “Nu steeds meer kabel- en telecombedrijven de manier waarop video wordt ontvangen op de TV ingrijpend veranderen wordt de traditionele set-top box steeds meer een verouderd apparaat.” Door de koerswijziging bij de kabel- en telecombedrijven wordt Apple TV nu een belangrijkere speler dan tijdens de introductie. Toen zag men Apple TV vooral als een ‘gadget’ voor de liefhebbers.

Compatible met Smart Home systemen

Met iOS 12 kunnen gebruikers hun wachtwoorden automatisch inlezen vanuit hun iPhone of iPad op Apple TV om gemakkelijk de Apple TV apps te gebruiken. En de Apple TV-afstandsbediening wordt automatisch gelinkt naar het control center op de iPhone of iPad voor een snelle toegang tot het Apple TV menu. Smart Home systemen zoals Control4, Creston en Savant kunnen gebruikt worden om Apple TV aan te sturen, inclusief Siri voor voice activated search en control.

Gebruik maken van bestaande technologie

Apple TV is ooit geïntroduceerd als een ‘gadget’ voor de liefhebbers maar de implicaties van de koerswijziging reiken ver. Een set-top box is een relatief duur apparaat, in vergelijking met Roku of Fire TV. Voor kabel- en telecombedrijven is Apple TV nu een relatief goedkope optie om commercieel partner te worden in het steeds bredere TV content aanbod. In het verleden moesten kabel- en telecombedrijven veel geld investeren in het ontwikkelen van hun eigen set-top apparatuur en software. Nu kunnen ze gebruik maken van de Apple technologie zonder grote kapitaal investeringen te hoeven doen. Daarbij kunnen ze hun eigen user interface behouden. De kleine Zwitserse telecomprovider Salt heeft zich snel aangesloten, gevolgd door de grote concerns Canal+, DircTV en Charter. Vele anderen zullen spoedig volgen.

Apple TV ter vervanging van set-top box geeft vliegende start in OTT markt

Sommige OTT platforms, zoals NL ziet en T-mobile in Nederland, bieden de Apple box (nog) niet zelf aan maar bieden alleen de mogelijkheid aan om hun on demand en live programmering via Apple TV te kijken. Dit is een goedkope manier om je OTT dienst in de markt te zetten. Het Nederlandse bedrijf Stoneroos levert ‘white label’ applicaties om OTT aanbod zonder set-top box via Apple TV aan te bieden.

Apple versus Google

De komende maanden zal er een strijd gaan losbarsten met de Android TV applicaties, die door sommige TV providers worden geprefereerd. De grote vraag is of dat TV-kijkers Google over hun schouder willen laten meekijken bij elke keuze die ze maken. Apple verdient zijn geld met het verkopen van dure apparatuur en niet met het verkopen van online- en TV-gedrag data aan aanbieders die consumenten willen bereiken met selectieve reclames.

Dit artikel verscheen eerder op screenforce en is een vertaling van het artikel op broadbandtvnews.com.

www.screenforce.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie