Arie Slob: abonneedienst NPO Plus kan blijven; geen regeling distributievergoedingen
20-11-2020 06:45:00 | Door: David de Jong | hits: 2341 | Tags:

NPO Plus, de abonneedienst van de NPO, mag blijven. Dit concludeert Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer na een evaluatie van NPO Plus. Via NPO Plus kunnen consumenten voor 2,99 euro per maand extra content zien en de NPO-content in hogere kwaliteit opvragen.

Minder personalisastie, slimmere zoekmachine en kortere navigatieroutering naar programma's worden de komende tijd aan NPO Plus en NPO Start toegevoegd. Ook zal het mogelijk worden previews via NPO Start aan te bieden, zodat programma's ook voor lineaire televisie-uitzending zonder kosten beschikbaar zullen komen. Thans is dat alleen mogelijk tegen betaling bij NPO Plus. De NPO heeft eerder aangegeven dit te willen invoeren bij de presentatie van haar begroting 2021.

De minister geeft verder aan dat samenwerking tussen Nederlandse partijen vorm wordt gegeven via de verplichte deelname aan NLZiet als voorwaarde voor de toestemming voor NPO Plus. Overigens is er verder geen voortgang geboekt aangaande de samenwerkingsagenda die in september 2019 werd afgesproken tussen de NPO, RTL Nederland, Talpa Network, VodafoneZiggo en KPN.

Er komt ook geen regeling voor de NPO om een distributievergoeding te kunnen afdwingen bij distributeurs. Partijen als KPN en VodafoneZiggo betalen de NPO voor het aanbieden van haar zenders en het interactief beschikbaar stellen van de NPO-content. VodafoneZiggo en KPN hebben aangegeven dat de NPO de onderhandelingen hard uitspeelt, ook al zijn er nauwelijks juridische procedures geweest. Toch blijken distributeurs verschillende tarieven te betalen. Arie Slob zegt er geen urgentie van in te zien en aan het onderzoek geen nader vervolg te geven

Kabelexploitanten, IPTV-aanbieders, satellietaanbieders en andere distributeurs betaalden in 2019 41,7 miljoen euro aan de NPO als distributievergoeding. Daarmee betaalde elk huishouden gemiddeld 5,31 euro per jaar aan de NPO. Na een onderzoek dat Dialogic heeft uitgevoerd stelt Slob de keuze over prijsregulering van distributie van de NPO-zenders over te laten aan een andere regering. Dialogic raadde het af gezien de hoge reguleringskosten, lastig vorm te geven governance en complexiteit in vast te stellen tarieven en negatieve effecten op het verdienmodel van de sector en de gevolgen daarvan voor de consument. 

De NPO vindt dat ze te weinig geld krijgt voor haar content van distributeurs. Het onderzoek van Dialogic toont aan dat de NPO samen met de VRT van de publieke omroepen in Europa in de top staat van het genereren van inkomsten van distributeurs. Een omroep als de BBC mag vanwege haar onfhankelijkheid als publieke omroep geen commerciële deals daarover sluiten en in sommige landen is de vrije beschikbaarheid en onafhankelijkheid van de publieke omroep zo belangrijk dat daar geen commercieel gedreven vergoedingen tegenoverstaan.

www.npo.nl
www.rijksoverheid.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie