Audiovisuele sector krijgt investeringsplicht in Nederlandse films en series
19-12-2019 21:39:00 | Door: David de Jong | hits: 3545 | Tags:

Bioscopen, streamingdiensten en omroepen krijgen een verplichting om een deel van hun omzet te moeten investeren in de productie van Nederlandse films en series. De verplichting zal gelden voor zowel lineaire zenders, als voor SVOD en VOD. D66-Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur kondigt deze maatregel aan; opvallend aangezien Christenunie-minister Arie Slob over media gaat.

Minister Van Engelshoven geeft in een statement aan dat Walt Disney Company (Disney+) en Netflix geen noemenswaardige investeringen doen in Nederlandse culturele producties. Daardoor wordt het volgens de OCW-minister steeds lastiger om Nederlandse films, series en documentaires te maken.

Bioscoopdiensten en VOD-exploitanten krijgen de plicht 3 procent van hun Nederlandse jaaromzet te investeren in Nederlandse content. Omroepen en videodiensten op aanvraag krijgen de plicht 6 procent van hun Nederlandse jaaromzet in Nederlandse producties te investeren. De exploitanten hoeven niet per se zelf producties te maken maar mogen de gelden ook schenken aan private fondsen die Nederlandse content financieren. In Frankrijk, Duitsland en België bestaan al soortgelijke investeringsplichten.

De verplichtingen worden van kracht nadat een nog bij de Tweede Kamer in te dienen wetsvoorstel van kracht is geworden. Ook alle bestaande partijen die on-demand abonnementen verkopen waaronder KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile krijgen hier naar verwachting mee te maken. Omdat de wet niet kijkt naar waar de uitzendlicenties of vestigingsplaats van aanbieders is, geldt deze waarschijnlijk voor alle op Nederland gerichte operatoren.

De maatregel komt naast de nu al geldende EU-verplichting voor lineaire zenders om 50 procent van de zendtijd zonder sport, reclame, homeshopping, sport, spel en nieuws te wijden aan Europese producties waarbij 10 procent onafhankelijk Europees geproduceerd moet zijn waarvan eenderde jonger dan 5 jaar oud is. Ook is er de Nederlandse regel dat minimaal 40 procent van de zendtijd zonder sport, reclame, homeshopping, sport, spel en nieuws aan Nederlandstalige/Friestalige programmering moet worden aangeboden. Deze laatste regel geldt voor op Nederland gerichte zenders die een Nederlandse uitzendlicentie heeft, 75 pin rocent van Nederland te ontvangen is en minimaal een marktaandeel van 0,3 procent haalt. De toezichthouder, het Commissariaat voor de Media is ruimhartig met ontheffingen en handhaaft hier nauwelijks op.

www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie