BBC-zenders voorlopig niet in Nederland
02-07-2019 14:38:56 | Door: David de Jong | hits: 3288 | Tags:

Het Commissariaat voor de Media heeft op verzoek van BBC Studios besloten eerder afgegeven uitzendlicenties in te trekken. Reden is het uitstel van de Brexit. De zenders blijven vooralsnog Brits. BBC Studios, de commerciële tak van de BBC had in april 2019 32 Nederlandse uitzendlicenties gekregen van het Commissariaat voor de Media voor de verschillende versies van BBC Brit, BBC Earth, BBC Entertainment en BBC First. BBC World News zou in een ander land worden ondergebracht. Dit allemaal in verband met de Brexit. Het besluit tot intrekking is genomen voordat het Commissariaat voor de Media onlangs moest aankondigen geen besluiten meer te kunnen nemen. Als de Brexit alsnog doorgaat, is de verwachting dat de Nederlandse BBC-uitzendlicenties alsnog van kracht worden.

Voor alle commerciële BBC-zenders was een ontheffing afgegeven voor het moeten uitzenden van Nederlandse content. De reden is dat zenders typische britse programma's uitzendt. Een merkwaardige stellingname omdat op deze wijze met het benoemen van specifieke programmagenres altijd ontheffing kan worden verkregen van wettelijke verplichtingen. Discovery deed hetzelfde voor haar zenders met haar 'Amerikaanse' content en verkreeg ontheffingen voor ook Europese produkties.

BBC First zendt bijvoorbeeld in Nederland uit met Nederlandse ondertiteling en Nederlandse reclame en hoeft met een Nederlandse uitzendlicentie geen enkel Nederlands programma uit te zenden in de toekomst, waar anderen dat wel moeten. RTL/Branddeli verkoopt de reclamezendtijd van BBC First. Discovery zendt sinds eind maart 2019 wel uit met Nederlandse uitzendlicenties en heeft haar Britse uitzendlicenties voor continentaal Europa laten intrekken.

www.bbcstudios.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie