BOOS wint de Zilveren Nipkowschijf 2022
17-06-2022 09:25:32 | Door: Saskia van Weert | hits: 1211 | Tags:

De Zilveren Nipkowschijf 2022 is gewonnen door BOOS This is The Voice (BNNVARA). De makers, presentator Tim Hofman en eindredacteur Marije de Roode namen de award in ontvangst.

Zelden had, schreef de jury, een programma zo’n kolossale impact als BOOS This is the Voice, het onderzoek dat het team van Tim Hofman (BNNVARA) deed naar grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland. Eerder werd Tim Hofman al uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de media tijdens de Media100.

Juryrapport BOOS

Dit zegt de jury: “In de dagen voorafgaande aan de publicatie op 20 januari 2022 van de BOOS-aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland, werd al duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek van het team van Tim Hofman zou worden. Al stond er nog geen minuut van het programma online op BOOS’ YouTube-kanaal, het nieuwe seizoen uitzendingen van The Voice werd al gestaakt, bandleider Rietbergen stapte op en heel Nederland was in de ban van het onderwerp. Terwijl de showbizzprogramma’s zich bogen over de implicaties voor de sterrenlevens, werden in vrijwel ieder gezin, in iedere schoolklas en op iedere werkplek gesprekken gevoerd over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.”

Andere genomineerden

De andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2022 waren: de dramaserie Het Jaar van Fortuyn (AVROTROS) onder regie van Michiel van Jaarsveld, scenario Nathan Vecht en Pieter Bart Korthuis met hoofdrollen voor Jeroen Spitzenberger, Fedja van Huêt en Ramsey Nasr en de documentaire Mijn vader de gelukszoeker (VPRO) geregisseerd en gemaakt door Roozbeh Kaboly met Nadia Moussaid en haar vader Alice. De makers van het Eurovisie Songfestival 2021 (NPO/NOS/AVROTROS) kregen een speciale vermelding.

Ere-schijf voor Paul Witteman

Een Ere Zilveren Nipkowschijf is toegekend aan Paul Witteman. Voormalig winnaar van de Ere (2020) en Zilveren Nipkowschijf (2011, DWDD) Matthijs van Nieuwkerk overhandigde de award aan Paul Witteman.

Reismicrofoons

Hans Hogendoorn kreeg de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Oud Zilveren Reissmicrofoon (2004) winnaar Henk van Hoorn overhandigde deze aan Hans Hogendoorn.

De Zilveren Reissmicrofoon ging naar Bureau Buitenland het NPO Radio 1 (VPRO) programma dat wordt gepresenteerd door Tim de Wit en Sophie Derkzen.

Dit zei de jury:

“Bureau Buitenland (VPRO) is een programma dat niet meer weg te denken is van NPO Radio 1. Het kent een lange geschiedenis en vele uitzendtijdstippen. Het heeft zich nu midden in de dag genesteld, tussen half 2 en 2 uur ’s middags. Het laat ons daar horen dat de wereld veel groter is dan wij in het Westen vaak denken. De werkelijkheid is zoveel gelaagder en genuanceerder dan het harde nieuws ons vaak doet geloven”.

Naast Bureau Buitenland waren er nog twee genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon te weten; De onbekende kinderen van Kamp Westerbork, een podcast van Rob Trip en anderen voor NPO Radio 1 (NOS) en het radiowerk van Jet Berkhout voor NPO Radio 4 (AVROTROS). Er was een speciale vermelding voor Tim op het Broek (KINK) deze award werd overhandigd aan Michiel Veenstra. Ga voor alle juryrapporten naar www.nipkowschijf.

Jury Zilveren Nipkowschijf

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat dit jaar uit - voorzitter - Renate van der Bas en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Jury Zilveren Reissmicrofoon

Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de Zilveren Reissmicrofoon. De jury bestaat uit: Arjan Snijders (Mediajournalist), Edwin Wendt (Freelance mediajournalist), Frederique de Jong (Presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (Radiomaker), Paul van der Lugt (Oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (Radiospecialist Broadcast Magazine), Rutger Boxhoorn (Radiodocent Hogeschool InHolland).

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM Fonds, Lira Fonds, Beeld & Geluid, NLZiet en Het Ketelhuis Westergasfabriek.

www.nipkowschijf.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie