BVA: Reclamevrije NPO kost kijker geld en kwaliteit
18-02-2019 09:40:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1928 | Tags:

De Bond van adverteerders BVA ziet niets in de plannen voor een reclamevrije NPO. Volgens de BVA loopt de NPO jaarlijks tot 200 miljoen euro aan inkomsten mis. Daardoor zou de kwaliteit van de radio- en televisieprogramma’s verminderen. Dat laat de BVA weten.

Frenkel Denie, voorzitter van de BVA en Global Digital Director bij Friesland Campina: “Een totaal onwenselijk idee dat haaks staat op het kabinetsbeleid. Zonder reclame-inkomsten verschraalt het radio- en televisieaanbod. Alleen met extra belastingen, betaald door de Nederlandse televisiekijker, kunnen kwaliteit en keuze dan worden gewaarborgd.”

De BVA vreest behalve de herinvoering van kijk- en luistergeld ook het weglekken van miljoenen aan reclamegeld richting buitenlandse mediapartijen, zonder bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse televisie en economie.

Frenkel Denie: “Onbegrijpelijk en totaal onlogisch. 25 procent van het huidige omroepbudget wordt bekostigd door adverterende organisaties zonder enige inhoudelijke inmenging. Door reclame klakkeloos te verbannen bij de NPO leg je de rekening voor het handhaven van de kwaliteit neer bij de radioluisteraar en televisiekijker.”

BVA verwacht dat wanneer de NPO reclamevrij wordt, de kijker meer belasting gaat betalen of dat Nederland minder keuze en kwaliteit op radio en televisie krijgt.

Frenkel Denie: “Het afschaffen van reclame maakt de NPO als enige culturele sector weer volledig afhankelijk van overheidsfinanciering. Dat is tegenstrijdig nu de overheid in de rest van de cultuursector (muziek, musea, kunst) met succes inzet op financiering door het bedrijfsleven.”

www.bva.nl
over.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie