Banijay wordt via FL Entertainment beursgenoteerd in Amsterdam
12-05-2022 13:57:00 | Door: David de Jong | hits: 2274 | Tags:

Banijay is van plan naar de beurs te gaan via het holdingbedrijf FL Entertainment. FL Entertainment is een zogeheten SPAC. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company.

Dit is een bedrijf dat naar de beurs gaat om kapitaal op te halen om later, meestal binnen twee jaar, een overname of fusie te kunnen financieren. SPAC worden ook wel blanco chequebedrijven genoemd. De Amsterdamse Euronext beurs is in Europa koploper met SPAC-bedrijven.

FL Entertainment is het holdingbedrijf waarin Banijay en Betclic Everest Group zijn ondergebracht. Banijay is in Nederland bekend met de labels EndemolShine, SimpelZodiak, TVBV, NLFilm. Totem Media, Southfields en Blockbuster Media. EndemolShine is sinds begin juli 2020 onderdeel van Banijay en werd destijds voor 2,2 miljard euro gekocht. De leiding van Banijay waaronder CEO Marco Bassetti, bezit 10,5 procent van Banijay en behoudt dit belang.

Betclic Everest Group is in Nederland minder bekend. Betclic Everest Group is een online gokbedrijf dat vooral actief is in Frankrijk, Portugal, Polen, Duitsland, Malta en Italië. EndemolShine is sinds begin juli 2020 onderdeel van Banijay.

Banijay en Betclic Everest Group hebben een gezamenlijke omzet van circa 3,5 miljard euro met een aangepaste ebita van 609 miljoen euro in 2021.

Stéphane Courbit is de controlerende en referentie-aandeelhouder van Banijay en Betclic Everest Group. Om de beursgang te initieteren zal FL Entertainment fuseren met Pegasus Entrepreneurial Acquisition Company Europe, een investeringsbedrijf.

De oorsrpronkelijke constructie van Banijay is als volgt: het bedrijf was voor 67,1 procent in handen van LDH. Vivendi bezit 32,9 procent. LDH is voor 36 procent in handen van de Italiaanse uitgever DeAgostini, 52 procent is van het financieringsbedrijf Financière LOV. De Franse multimiljardair Marc Ladreit de Lacharrière heeft via Finmalac 12 procent van LDH in handen. Financière LOV wordt door de Franse ondernemer Stéphane Courbit gecontroleerd met opnieuw een participatie van onder anderen Marc Ladreit de Lacharrière (8,4 procent).

Na de beursgang van FL Entertainment zal Financière LOV (Stephane Courbit) 46 procent van het fusiebedrijf bezitten met 72 procent stemrecht.Vivendi zal 19 procent, Fimalac 7 procent, SBM 10 procent en DeAgostini 5 procent bezitten van het beursgoteerde bedrijf. Circa 10 procent van het kapitaal zal op de beurs verhandeld worden (met een waarde van 400 miljoen euro). Financière LOV belooft 3 jaar lang geen aandelen te verkopen; Vivendi 1,5 jaar lang en SBM en Famalac 1 jaar lang.

Met de beursgang houdt Stephane Courbit de facto (via FL Entertainment en zijn Financière LOV) de controle over Banijay, maar kan het trachten geld op te halen voor overnames en/of fusies en/of verkoop. Het feitelijke hoofdkantoor blijft ondanks de beursnotering in Amsterdam en de Nederlandse entiteiten, in Frankrijk (Parijs). Marco Bassetti blijft CEO van Banijay.

De bedoeling is dat FL Entertainment per 1 juli 2022 beursgenoteerd zal zijn. 

www.banijay.com
www.fl-entertainment.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie