
België gaat gokreclame bijna helemaal verbieden
De federale regering van België heeft aangekondigd per eind 2022 gokreclames nagenoeg geheel te verbieden. Het gaat dan om reclames via radio, televisie, sociale media, bioscopen, websites, reclamedrukwerk, tijdschriften, kranten, buitenreclame als die gericht is op Vlaanderen en/of Franstalig België. Via de eigen websites van de gokplatforms mag nog wel reclame worden gemaakt.
Overgangsmaatregelen
Tot oktober 2023 zal nog een overgangsmaatregel komen voor bestaande contracten. Ook via zoekmachines mag bij zoektermen die met gokken te maken hebben, geadverteerd worden.
Sportsponsoring wordt ook verboden, zij het met een overgangsmaatregel volledig per 2025.Tot die tijd mogen shirts en stadions nog wel het beeldmerk van gokbedrijven bevatten. Op televisie mag bij sporttoernooien nog 5 seconden maximaal twee keer per uur en minstens een kwartier voor of na de uitzending van een wedstrijd.
Tegenstand
Het is Vincent van Quickenborne van de liberale Vlaamse partij OpenVLD die als minister van Justitie hiertoe een aankondiging heeft gedaan. De Franstalige liberale evenknie van OpenVLD, de MR die weliswaar in de regering zit, maar hier niet over gaat, is tegen een verbod. Volgens MR is dit een buitensporige maatregel waarbij het via het parlement dit wil proberen te stoppen.
Ook de Vlaams-nationalistische partij N-VA die federaal in de oppositie zit en de grootste Vlaamse partij is, is niet voor een reclameverbod en dringt aan op betere bescherming van kwetsbaren. De minister vertrouwt op een parlementaire meerderheid en ziet niets in wat hij niets doen noemt in het tegengaan van gokverslaving.
Immuun voor lobby
In België kan een verbod via een Koninklijk Besluit worden geregeld met instemming van 6 ministers. De Belgische federale regering bestaat uit 7 politieke partijen in een zogeheten Vivaldi-coalitie. Een dergelijk besluit moet wel bij de Europese Unie moet worden genotificeerd. Volgens de Belgische justitieminister is 40 procent van de winsten van gokbedrijven afkomstig van verslaafden en is het aantal jongeren dat gokt gestegen met 43 procent tijdens de coronacrisis. Kwetsbaren worden daarbij door reclame vooral verleidt. De justitieminister hoopt dat de Europese Unie immuun is voor de lobby van gokbedrijven.
Nederland
In Nederland wordt ook gewerkt aan een reclameverbod voor online gokreclames die de Tweede Kamer wenst. De Belgische minister noemt gokken het roken van nu, terwijl tabaksreclame ook al lange tijd taboe is. In Nederland is veel discussie over een verbod en is de verwachting dat komende zomer minister Franc Weerwind met een wetsvoorstel komt.
Ondertussen wordt er een aantal maatregelen genomen waaronder het weren van rolmodellen, het beperken van het tijdsvenster en de hoeveelheid. In Nederland zal sponsoring in tegenstelling tot België wel mogelijk blijven. In Nederland is de online gokreclamemarkt op 1 oktober 2021 geopend, terwijl de gokmarkt en sportweddenschappen in België inmiddels ruim 6 jaar geleden werden geliberaliseerd.
Overheid belanghebbende
Net als in Nederland, is de overheid in België als eigenaar van de Nationale Loterij ook belanghebbende. In Nederland is dat via de Nederlandse Loterij waar de Toto onderdeel van is. In België vreest de Nationale Loterij dat het verboden zal worden dat die nog reclame mag uitzenden. De Nationale Loterij is een lobby begonnen om een reclameverbod voor diens activiteiten die in zijn optiek al honderden jaren bestaan, worden verboden en een verschil wil aangeven tussen loterijen en gokken en zijn de loterijproducten veel minder verslavend..
Zie ook:
- Franc Weerwind (D66) stribbelt tegen bij parlementaire wil tot verbod gokreclames
- Minister Franc Weerwind: verbod op ongerichte reclame kansspelen
- Outreach beperkt online gokreclame
www.belgium.be
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie