Belgisch zusterbedrijf VodafoneZiggo krijgt toestemming Vlaamse SBS over te nemen
15-05-2019 12:29:00 | Door: David de Jong | hits: 3061 | Tags:

Telenet, het Belgische zusterbedrijf van VodafoneZiggo, heeft van de Belgische Mededingingsautoriteit toestemming gekregen het Vlaamse SBS volledig over te nemenDaarmee ontstaat volgens de mededingingsautoriteit een volledig verticaal geïntegreerde groep met de productie van content, tv-kanalen en een dominant distributieplatform. Telenet, dat actief is als de dominante kabelexploitant in Vlaanderen en Brussel en die ook het mobiele telefoniemerk Base in handen heeft, moet hiertoe enkele concessies doen.

Het bedrijf krijgt verplichtingen opgelegd over distributievergoedingen, de plek van de zenders in de EPG bij Telenet, het mogen uitzenden van de zenders aan concurrenten, de toegang tot het platform dat gerichte reclame te maken op de settopboxen van Telenet, maar ook over de toegang tot kijkdata voor zenders die bij Telenet worden gedistribueerd. Een trustee is aangeduid om toe te zien op de voorwaarden.

Onder de bedrijven die Telenet overneemt, vallen de zenders Vier, Vijf en Zes en productiemaatschappij Woestijnvis. Het reclameverkoopbedrijf SBS Sale Belgium, dat ook voor onder meer de zenders van Discovery, de premiumzenders Play Sports en Njam! de reclamezendtijd verkoopt, zal in een joint venture met Mediahuis worden voortgezet. Die zal ook de reclame voor digitale video verkopen voor de Vlaamse activiteiten van Mediahuis en derden.

De overeenkomst voor de overname was in maart 2018 aangekondigd. In november 2018 verwees de Europese Commissie de boordeling van de overname door naar de Belgische Mededingingsautoriteit, die nu een beslissing heeft genomen. De verwachting is dat de overname spoedig zal worden geëffectueerd. Nu bezit Mediahuis nog 30 procent en Waterman & Waterman 20 procent van de zenders. Telenet heeft al 50 procent van het mediabedrijf in handen. Telenet is voor 57,3 procent in handen van Liberty Global, dat 50 procent van VodafoneZiggo in handen heeft. In feite staan het Vlaamse SBS sinds 2011 volledig los van het Nederlandse SBS (nu Talpa Network).

www.sbsbelgium.be
www.devijvermedia.be
www.telenet.be
www.libertyglobal.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie