Belgische voetbalrechten naar Eleven Sports
20-02-2020 17:01:00 | Door: David de Jong | hits: 3492 | Tags:

Het Belgische contract over de live uitzendrechten van de hoogste divisie van het Belgische voetbal, de Pro League is voor 23 van de 24 voetbalclubs rond. Eleven Sports heeft een overeenkomst met de Pro League gesloten om per seizoen 103 miljoen euro te betalen voor de live uitzendrechten in België. Dat is 20,5 miljoen euro per seizoen meer dan Proximus, Telenet en VOO gezamenlijk betaalden in het afgelopende contract. Proximus, Telenet en VOO hadden de live voetbalrechten sinds 2017 in handen, waarbij Telenet de exclusieve internetrechten in handen had.

Eleven Sports, dat in de zomer van 2015 van start ging, heeft in België al de liverechten in handen van de Spaanse Liga, de Italiaanse Serie A, de Franse Ligue 1, Engelse FA en EFL Cup. Met het binnenhalen van de hoogste Belgische competitie is Eleven Sports van plan een aparte Pro League-zender te starten en ook een internetaanbod te lanceren. Eleven Sports is thans met haar aanbod te abonneren via onder meer Proximus, Telenet, TV Vlaanderen, TeleSat en VOO alsmede direct via internet onder de noemer The House of Belgian Football. Het lijkt er op dat Eleven Sports ook de samenvatrechten heeft weten te krijgen die nu nog bij Telenet (bij de zender Vier) en het Franstalige RTBF zitten. Op maandagavond mogen de Vlaamse VRT en RTBF een zogeheten maandagavondprogramma met samenvatbeelden uitzenden.

AA Gent had oorspronkelijk twijfels bij het contract met Eleven Sports omdat het meer had willen binnenslepen en twijfels had bij de kwaliteit. Na gesprekken heeft de voetbalclub zich alsnog aangesloten bij de overeenkomst. Antwerp heeft zich niet aangesloten bij de overeenkomst, omdat het zich als topclub beschouwt en het niet eens is met de verdeling. Het is daarmee de enige Belgisch voetbalclub die niet meedoet. De overige 23 voetbalclubs doen wel mee.

Eleven Sports is niet actief in Nederland. Het bedrijf heeft operaties in de Verenigde Staten, Italië, Polen, Portugal en Taiwan. Het is in handen van Aser Ventures van de Italiaanse zakenman Andrea Radrizzani, die ook eigenaar is van Leeds United en oprichter/eigenaar van het voormalige sportrechtenbedrijf MP & Silva. In 2014 wist MP & Silva het contract ook al voor 3 jaar binnen te halen voor 80 miljoen euro per seizoen, maar het bedrijf verkocht dat door aan Telenet en Proximus met een verlies van 10 miljoen euro bij gebrek aan eigen aanbod.

In Nederland zijn de live voetbalrechten van 1 augustus 2013 tot 31 juli 2025 vergeven aan Eredivsie Media & Marketing, dat voor 51 procent in handen is van Walt Disney Company en onder de naam Fox Sports actief is. De toenmalige overeenkomst van 12 jaar betekent dat er gemiddeld 80 miljoen voor de live uitzendrechten betaald wordt, waarmee de overeenkomst op 1 miljard euro uitkomt.

Fox Sports heeft de afgelopen jaren met distributeurs de nodige discussies en rechtszaken gevoerd over gegarandeerde inkomsten, waarbij ook niet-Fox Sports abonnees betalen voor Fox Sports. Bij sommige distributeurs, waaronder KPN Interactieve TV, is Fox Sports 1 daarom in het standaardpakket te zien. Bij VodafoneZiggo loopt de huidige distributieovereenkomst op 31 juli 2020 af. De rechten op de samenvattingen van de Eredivisie zijn tot 31 juli 2022 aan de Nederlandse Publieke Omroep (NOS) vergeven. In de afgelopen periode is er discussie opgekomen bij de Nederlandse voetbalclubs over het inkomstenniveau voor de live uitzendrechten, maar doordat dat tot 2025 vastligt kan die niet éénzijdig worden opengebroken.

www.elevensports.com
www.elevensports.be
www.aser.com
www.proleague.be

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie