Bloomberg: BBC Studios komt naar Nederland
03-04-2019 22:21:00 | Door: David de Jong | hits: 3197 | Tags:

De commerciële zenders van de BBC komen naar Nederland. BBC World News, BBC First, BBC Lifestyle, BBC Entertainment, BBC Earth en BBC Brit kunnen op deze manier blijven uitzenden in de Europese Unie, zo bericht Bloomberg.

BBC Studios, de commerciële tak van de BBC, zou ten behoeve van deze uitzendlicenties een beperkt aantal mensen in Nederland vestigen. Eerder zou BBC Studios hebben getwijfeld tussen Nederland of of België als vestigingsland.

Als er een no-deal Brexit komt, zijn de uitzendingen van genoemde zenders per direct in gevaar. De BBC Studios-zenders richten zich op uitzending in de EU, buiten het Verenigd Koninkrijk. Eerder hebben grote internationale omroepbedrijven als Discovery, NBC Universal, Disney en Viacom voorzorgsmaatregelen genomen door hun uitzendlicenties over te hevelen naar een land dat lid blijft van de Europese Unie. Viacom en Discovery hebben daarbij voor Nederland gekozen.

De uitzendingen van de publieke zenders BBC One, BBC Two en BBC Four zijn in Nederland en België op de kabel, IPTV en Digitenne in gevaar, aangezien die bij een harde Brexit niet kunnen bouwen op een EU-licentie als binnenlandse Britse zenders. BBC World News en BBC First blijven voor Nederland en België over. BBC First kent daarbij Nederlandse ondertiteling. Volgens regelgeving zouden deze zenders dan met Nederlandse uitzendlicenties en Nederlandse distributie op termijn ook Nederlandse content moeten uitzenden. Hoe dat voor deze BBC-zenders zou uitpakken, is de vraag. BBC First kent in Nederland reclameblokken die door Branddeli (RTL) worden verkocht.

BBC Studios verklaarde aan Bloomberg alleen maar voorzorgsmaatregelen te treffen om haar activiteiten te kunnen continueren, maar wilde niet bevestigen of de uitzendlicenties naar Nederland komen.

www.bbcstudios.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie