BBC One en BBC Two zetten Luxemburgse licenties in voor Nederlandse distributie
30-12-2020 12:51:00 | Door: David de Jong | hits: 4661 | Tags:

De BBC zal per 1 januari 2021 Luxemburgse uitzendlicenties gebruiken voor de continuïteit van de Nederlandse en Belgische distributie van de publieke zenders BBC One, BBC Two, BBC Four, CBBC en CBeebies

Voor de uitzending van BBC World News zal de commerciële tak BBC Global News ook een Luxemburgse uitzendlicentie gebruiken. Voor de uitzending van BBC First, BBC Entertainment, BBC Brit en BBC Earth (BBC Brit en BBC Earth worden in Nederland niet verspreid) zal de commerciële tak BBC Studio uitzendlicenties van het Nederlandse Commissariaat voor de Media gebruiken. Dit blijkt uit antwoorden op door Nederlands MediaNetwerk gestelde vragen aan de BBC.

Opvallend is dat de BBC voor haar verschillende merken verschillende landen gebruikt voor de uitzendlicenties. Van Luxemburg is (getuige onder meer de licenties van RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTL Z) bekend dat deze praktisch gezien geen sancties geeft bij overtredingen van mediaregels, ondanks dat ze sinds eind 2013 een toezichthouder kent die alleen waarschuwingen geeft. Ook het Nederlandse Commissariaat voor de Media is mild bij bijvoorbeeld de verplichtingen aangaande Europese quota (waar het Verenigd Koninkrijk overigens wel onder blijft vallen).

BBC First kent een Nederlandse versie waarop reclame wordt verkocht die Talpa Network exploiteert. Door de Brexit moest de BBC in een oplossing voorzien aangezien Nederland (samen met België, Griekenland, Denemarken, Luxemburg, Zweden en Ierland) het verdrag European convention on Transfrontier Television niet heeft ondertekend, waardoor het in Nederland niet langer mogelijk is Britse uitzendlicenties te gebruike. In Ierland heeft de aanbieder Sky om die reden aangekondigd dat Britse zenders die geen EU-uitzendlicentie hebben uit het aanbod zullen verdwijnen.

Het is merkwaardig dat nota bene de publieke zenders van de BBC een Luxemburgse commerciële uitzendlicentie inzetten om in Nederland en België gedistribueerd te blijven. De publieke BBC-zenders worden tientallen jaren gedistribueerd in Nederland. Voor zowel de commerciële BBC- als publieke BBC-zenders betalen distributeurs als VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile een vergoeding aan de BBC.

De binnenlandse publieke op het Verenigd Koninkrijjk gerichte BBC-zenders worden behoudens Nederland, België, Ierland en Zwitserland niet gedistribueerd, al zijn ze via satelliet vrij te ontvangen. Af en toe zijn er conflicten over die uitzending in verband met rechtenkwesties zoals in het verleden met de uitzending van de Oscar-uitreiking. In Nederland heeft de BBC twee BV's actief voor de juridische afhandeling: BBC Worldwide Holdings BV en Worldwide Channels Europe BV die gezien hun adressen (op onder meer een trustkantooradres) vooral (papieren) juridische entiteiten zijn.

Voor de distributie van de BBC-radiozenders verandert er niets.

www.bbc.co.uk
www.bbcstudios.com
www.bbcglobalnews.com
www.bbcworldnews.com
www.bbcbenelux.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie