Britse tv-programma's blijven Europees product
07-02-2019 12:32:00 | Door: David de Jong | hits: 1723 | Tags:

Televisieprogramma's uit het Verenigd Koninkrijk blijven als Europees product worden beschouwd in het kader van de Europese Quotaregeling, ook na de Brexit. Dit verwacht het Commissariaat voor de Media, dat er in verband met Brexit op wijst dat het nog alle kanten op kan gaan.

Alle televisiezenders in de Europese Unie moeten verplicht de helft van hun zendtijd, behoudens nieuws, religie, spel en sport, laten bestaan uit Europese programma's. Als het Verenigd Koninkrijk buiten beschouwing wordt gelaten, betekent het dat er veel meer niet-Engelstalige programma's moeten worden uitgezonden.

Het Verenigd Koninkrijk komt op een lijstje van landen met onder meer Albanië, Moldavië, Servië, Zwitserland, Turkije, San Marino, Liechtenstein en Vaticaanstad. Dit zijn samen met de EU, landen die onderdeel zijn van de Conventie van de Raad van Europa. Op deze wijze voldoen producties uit deze landen aan vastgelegde minimale televisieprogramma-eisen. Dit is geregeld via het verdrag grensoverschrijdende televisie waarin staat wat een Europees product is. Ook tv-producties uit deze landen worden dus als Europese producties beschouwd.

De quotaregeling voor Europese producties is voor in Nederland gelicenseerde zenders van toepassing als een marktaandeel van 0,3 procent of hoger gehaald wordt, of een technisch bereik bestaat dat hoger is dan 75 procent. In dit geval dienen ook de zenders van RTL als Luxemburgs gelicenseerde zenders aan deze Europese quotaregeling te voldoen.

Het uittreden uit de Europese Unie heeft echter wel consequenties voor in het Verenigd Koninkrijk gelicenseerde zenders. Reden voor onder andere Discovery, Disney, Sony, BBC Studio's, Time Warner en andere partijen om uit te kijken naar licenties in landen die in de EU blijven. Discovery heeft bijvoorbeeld 37 uitzendlicenties in Nederland aangevraagd en voor haar Scandinavische activiteiten opvallend genoeg in Duitsland.

Het is echter nog onduidelijk of de Britse binnenlandse publieke zenders als BBC 1, 2 en 4 in Nederland te zienblijven via bijvoorbeeld Ziggo en KPN. Dit zal waarschijnlijk pas direct na de Brexit duidelijk worden.

www.cvdm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie