Canal+ verkrijgt exclusieve distributierechten Disney+ in Frankrijk
19-12-2019 00:47:00 | Door: David de Jong | hits: 2839 | Tags:

Walt Disney Company heeft in Frankrjik een exclusieve overeenkomst gesloten met Vivendi, waardoor Canal+ de enige externe distributeur wordt van Disney+. Dit zijn beide mediabedrijven overeengekomen. Daarbij is in een veelomvattende overeenkomst ook afgesproken dat Canal+ de eerste rechten krijgt van films van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, 20th Century Fox, Blue Sky en Fox Searchlight.

Verder zijn distributie-overeenkomsten voor Disney Channel, Disney Junior, National Geographic, Nat Geo Wild, Voyage en de interactieve dienst Fox Play verlengd. Canal+ is in Frankrijk actief als provider via internet, satelliet, kabel en digitale ether. Het telt 8 miljoen abonnees en heeft ook eigen zenders. Canal+ heeft al een wederverkoopovereenkomst voor Netflix.

De overeenkomst is opvallend, aangezien Walt Disney Company in elke andere markt geen exclusieve distributie-overeenkomsten aangaat en liefst zelf Disney+ direct aan consumenten aanbiedt. Disney+ zal in Frankrijk overigens ook via de eigen website van Disney+ worden aangeboden.

Disney+ is in november 2019 van start gegaan in Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Nieuw Zeeland en Australië. Alleen in de Verenigde Staten is een soortgelijke – maar niet exclusieve – overeenkomst gesloten met telecomprovider Verizon, waarbij klanten van Verizon één jaar gratis toegang tot Disney+ krijgen.

Het lijkt erop dat Walt Disney Company in markten waar OTT en het los kunnen verkopen van een contentaanbod via internet niet afdoende is ontwikkeld, op zoek is naar partnerships. In Nederland moeten KPN en VodafoneZiggo, maar ook andere partijen, het vooralsnog stellen met minder content van films en series die afkomstig zijn van bedrijven die onderdeel zijn van Walt Disney Company, aangezien het bedrijf deze, indien passend bij het format, exclusief bij Disney+ onderbrengt. Disney+ wordt daarbij (vooralsnog) niet via deze providers wederverkocht.

Vivendi is een Frans mediabedrijf dat naast Canal+ ook actief is met Universal Music Group, Havas en Daily Motion. In Nederland werd het in september 2019 eigenaar van onder meer Canal Digitaal en Online.nl. Het heeft ook een belang van circa één derde in Banijay Group dat bezig is EndemolShine over te nemen.

Disney+ telt inmiddels meer dan 10 miljoen abonnees en zal op 31 maart 2020 in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden gelanceerd. Doel is in 2024 zo'n 65 tot 90 miljoen betalende abonnees te hebben.

www.disneyplus.com
www.waltdisneycompany.com
www.vivendi.com
www.canalplus.fr

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie