Dagelijks 1 miljoen kijkers voor NPO Start
24-01-2018 11:23:13 | Door: | hits: 2207 | Tags:

Elke dag maken 1 miljoen Nederlanders gebruik van NPO Start. Dit maakte NPO-voorzitter Shula Rijxman bekend op de nieuwjaarsborrel van de NPO.

Rijxman: “Het succes van NPO Start laat zien dat het gewoon kan: een mooie eigen Nederlandse etalage bouwen en daar mensen warm voor maken. Ook in een medialandschap dat steeds meer gedomineerd wordt door voornamelijk Amerikaanse mediareuzen. We hebben een torenhoog bereik, op tv zijn we onbetwist de grootste en ook onze radiozenders zitten in de lift. Het publiek geeft onze programma’s een dikke acht. En NPO Start gaat als een trein. Dat zoveel Nederlanders er gebruik van maken is ongelooflijk goed nieuws.” 

"Alle Nederlandse media hebben last van teruglopende advertentie -nkomsten. Ook wij hebben er last van dat die steeds meer naar Google en Facebook verschuiven. We verwachten een daling van de STER inkomsten met 36 miljoen in de komende jaren. Maar nu kiest het kabinet ervoor om dat bijna te verdubbelen naar zo’n 60 miljoen. Dat is een bewuste keuze om extra te bezuinigen op de Nederlandse publieke omroep."

"Als Akzo of Unilever of PostNL belaagd worden, werpen we beschermingswallen op en staat de politiek vooraan om voor het Nederlands belang op te komen. Volkomen terecht. Waarom zou dat niet voor de creatieve industrie gelden? Waarom niet voor onze nationale culturele belangen? Waarom niet voor de Nederlandse Publieke Omroep? Anders houden we een medialandschap over dat volledig wordt gedomineerd door buitenlandse mediareuzen met hun betaalmuren. Dit is het moment om onze publieke omroep te versterken. Wij worden als publieke omroep geacht om een bijzondere maatschappelijke opdracht uit te voeren in een zeer competitieve omgeving. Dat lukt ons wonderwel dankzij de goede programma’s die de omroepen maken. Maar het houdt een keer op. Je kan niet eindeloos een A-merk in de schappen zetten voor een afbraakbudget.”

Uitnodiging tot gesprek

Rijxman nodigt politiek Den Haag uit tot een fundamentele discussie over de opdracht van de publieke omroep: “Ik weet zeker dat wij hier allemaal bereid zijn kritisch naar onszelf te kijken als Den Haag bereid is dat fundamentele gesprek met ons te voeren. Niet op basis van spreadsheets, maar op basis van waarden. Wij zijn bereid pijnlijke discussies niet uit de weg te gaan. Als wij niet zelf de moed hebben eens per vijf jaar kritisch naar het functioneren van het bestel te kijken, dan doen anderen dat voor ons.”

Lees hier de volledige speech van Shula Rijxman.

www.npo.nl
www.npo.nl/npo-start

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie