De Hit Kwis, Jan Houdt Hoop, Harry Mens en M winnen Knollen Awards
08-10-2020 13:22:00 | Door: David de Jong | hits: 1357 | Tags:

De Hit Kwis (AVROTROS, NPO1), Jan Houdt Hoop (RTL4) en M (KRO-NCRV, NPO1) hebben de Knollen Awards 2020 gewonnen. De Knollen Awards is een ludieke verkiezing voor televisieprogramma's die eigenlijk niet op televisie horen. Het is de tweede keer dat deze awards werden uitgereikt.

De jury bestond dit jaar uit Guido den Aantrekker (hoofdredacteur Story  en co-presentator Shownieuws voor SBS6/Talpa Network), Rob Goossens (correspondent Mediapark bij De Telegraaf), Maarten Hafkamp (freelance mediajournalist) en Richard Otto (Spreekbuis).

Harry Mens heeft met zijn Business Class (RTL 7) een Lifetime Achievement Award. De jury: “Begin dit jaar gaf Harry Mens nog aan dat hij de plek van Matthijs van Nieuwkerk wel kon overnemen. Aan blinde ambitie bij hem geen enkel gebrek. Ondertussen weet hij met zijn parodie op een talkshow het al ruim 20 jaar vol te houden én zijn zakken te vullen.
Met een even loyaal als kritiekloos kijkerspubliek plus een door hemzelf met de hand uitgeschreven draaiboek met in volstrekt willekeurige volgorde afgevuurde vragen, weet hij soms nog een onbedoelde loslippigheid te scoren bij politici of nouveau riche, maar over het algemeen domineren pijnlijke situaties, zoals de Marokkaantjes van een aanwezige chef-kok en onbegrijpelijke discussies met de steevast knorrige Willem van Hanegem. Harry Mens is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de slechtste tv-interviewer van West-Europa. En toch is het mooi is dat Mens zijn camp bloedserieus brengt. Uniek in zijn soort en met recht een lifetime achievement prijs waard.”

De jury was het er unaniem over eens dat De Hit Kwis van AVROTROS dat op NPO1 is uitgezonden, dit jaar De tv Knollen Award voor slechtste tv-programma heeft verdiend.

De jury: ”Alles wat NPO1 uitzendt, verandert in goud. Dat gold opmerkelijk genoeg niet voor De Hit Kwis, dat afgelopen zomer geregeld minder dan 300 duizend kijkers had. Zelfs de klok op SBS6 trekt nog meer kijkers. Een collectieve wanprestatie van NPO-directeur Video Frans Klein en producent Vincent TV, dat de afgelopen twee jaar wel de Televizier-Ring won. Het lijkt alsof dit beroerde programma haastig in elkaar is gezet en ze nog net de twee laatste beschikbare presentatoren konden vinden. NPO onwaardig. Om dit uit te zenden op het tijdslot van De Wereld Draait Door is regelrechte heiligschennis.”

Vorig jaar ging de tv-blunder naar Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers voor haar boerenhorken-gedrag bij Jeroen Pauw. Dit jaar valt Jan de Hoop in de prijzen. De jury: “In het jaar dat Jan de Hoop een halve eeuw in de media actief is, kwam hij met een tv-format dat hij snel weer wilde vergeten. Al na één uitzending Jan Houdt Hoop was de hoop klaarblijkelijk al vervlogen. Jan de Hoop trok zelf de stekker eruit en de eerste aflevering werd zelfs direct van alle terugkijkplatforms verwijderd. Met deze prijs proberen we deze slechte herinnering toch nog in leven te houden."

Dit jaar heeft de jury de Divibokaal geadopteerd die bij de NOS nog tot enige ophef leidde. Hij is dit jaar vergeven aan M met Margriet van der Linden van KRO-NCRV (NPO1). Dit is vooral ter compensatie van de jury, die enkel uit witte mannen bestaat, maar ook om meer diversiteit te brengen in de reeds bestaande awards. Meer integratie van awards is volgens de jury hard nodig.

Richard Otto, juryvoorzitter: “Het moet niet zo zijn dat iedereen zomaar een prijs kan lanceren. M is het epicentrum van diversiteit en geeft niet-witte, rappende minderheden met een debuutroman, klimaatneutraal breiwerkje of elke afwijkende mening volop de ruimte. Onderling ziet het er inclusief uit, al heeft de tweezits thuis vooral het idee dat het circus in de stad is. Deze kakofonie van vogels van vergezochte pluimage verdient de Divibokaal.”  

www.spreekbuis.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie