RTL Group neemt Talpa Network over en fuseert deze met RTL Nederland
22-06-2021 18:39:00 | Door: David de Jong | hits: 3101 | Tags:

Talpa Network gaat fuseren met RTL Nederland. Dit bevestigen RTL Group en Talpa Network. De transactie bestaat een overname van Talpa Network door RTL Group die deze bij RTL Nederland onderbrengt. RTL Group krijgt daarbij 70 procent van de fusiegroep in handen. John de Mol, de huidige eigenaar van Talpa Network krijgt 30 procent in handen van het mediabedrijf. Eerder hadden zowel DPG Media als VodafoneZiggo interesse getoond om RTL Nederland over te nemen aangezien RTL Group een heroriëntatie aan het uitvoeren was voor haar Nederlandse deelneming. In de markt werd een verkoop van RTL Nederland verwacht.

Het fusiebedrijf verwacht in de eerste helft van 2022 te kunnen starten 100 tot 120 miljoen euro aan synergievoordelen per jaar te bewerkstelligen vanaf 2025. Sven Sauvé zal CEO blijven van RTL Nederland na de overname van Talpa Network. De Raad van Toezicht (Supervisory Board) van RTL Nederland zal worden voorgezeten door Elmar Heggen, COO en Deputy CEO van RTL Group. Pim Schmitz, thans CEO van Talpa Network zal na de transactie lid worden van deze Raad van Toezicht.

De gecombineerde omzet bedroeg in 2020 909 miljoen euro en een gecombineerde aangepaste ebita-winst van 84 miljoen euro. De gezamenlijke uitgaven op het vlak van content zouden op meer dan 400 miljoen euro uitkomen.  RTL Nederland rapporteerde zelfstandig in 2020 een omzet van 476 miljoen euro (496 miljoen in 2019) met een aangepaste ebita van 58 miljoen euro (54 miljoen in 2019). Bij beide bedrijven werken gezamenlijk 2000 mensen: 800 bij RTL Nederland en 1200 bij Talpa Network. Beide bedrijven haalden in 2020 een gemiddeld televisiemarktaandeel van 40,3 procent bij de doelgroep 6+ (24 uur per dag). Gedurende het tijdsblok 18:00 tot 00:00 was dit gemiddeld 47,5 procent. Bij de commercieel relevante doelgroep 25-54 bedroeg gedurende prime time het gemiddeld marktaandeel volgens het jaarverslag van RTL Group 53,5 procent.

De naam van het fusiebedrijf wordt waarschijnlijk RTL Nederland. RTL Group spreekt in haar persbericht over een enlarged RTL Nederland en Ton Rozestraten spreekt over het nieuwe RTL Nederland. Welke precieze afspraken er tussen John de Mol en RTL Group er verder zijn gemaakt, is nog niet duidelijk.

De vraag is of de Autoriteit Consument & Markt (ACM) als mededingingsautoriteit en/of eventueel indien nodig de Europese Commissie akkoord kan gaan met deze machtsconcentratie die neer zou komen op de ominantie van één grote Nederlandse commerciele radio- en televisiepartij waarbij ook andere partijen afhankelijk daarvan zijn voor de televisiereclame (in Nederland kleinere partijen als ViacomCBS, Discovery en Walt Disney Company hebben hun reclamebelangen bij Ad Alliance van RTL Nederland ondergebracht).

Het fusiebedrijf zal televisie, radio, print, e-commerce, digital en andere activietiten omvatten.

RTL Nederland bestaat uit de televisizenders RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTL Z, de themazenders RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids, het on demand platform RTL XL en ook de streamingdienst Videoland met meer dan 1 miljoen betalende abonnees. Ook Buienradar en RTL Nieuws maken deel uit van RTL Nederland. Ten aanzien van RTL Nederland zou medio juni 2021 een deadline zijn verlopen voor bindende biedingen waarbij het de bedoeling zou zijn geweest het bedrijf te verkopen. Naast DPG Media zou VodafoneZiggo (van Liberty Global en Vodafone Group) daartoe geïnteresseerd zijn. Met de wending waarbij RTL Group Talpa Network onderbrengt bij RTL Nederland hadden weinig analisten rekening gehouden.

Talpa Network bestaat uit de televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9, TV538, de radiozenders Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica, audioplatform JUKE, het on demand platform KIJK, het blad en platform LINDA. Talpa eCommerce waaronder Vakantieveilingen, StukTV, Gierige Gasten, S1, Talpa Media Solutions, One Media Sales (90 procent) en andere activiteiten. Talpa Network werd op 19 juli 2017 volledig eigenaar van het toenmalige SBS Broadcasting waar SBS6, Net5, Veronica en SBS9 onderdeel van waren. Talpa Network is sinds 2005 eigenaar van Radio 538 met uitzondering van de periode oktober 2007-januari 2012.

De productie-units Talpa Concepts en Talpa Entertainment Producties maken geen onderdeel uit van de overname door RTL Group. Ook de activiteiten van productiemaatschappij Fremantle in Nederland waaronder Blue Circle, No Pictures Please en Fiction Valley die los staan van RTL Nederland, blijven onderdeel van RTL Gorup.

Thomas Rabe, CEO van RTL Group en Bertelsmann: "De samenvoeging van RTL Nederland en Talpa Network is, na de voorgestelde fusie van Groupe TF1 en Groupe M6 in Frankrijk, de tweede grote stap om onze Europese omroepactiviteiten op te schalen. De nieuwe cross-mediagroep zal over de schaal, de middelen en de creativiteit beschikken om in Nederland te concurreren met wereldwijde technologieplatforms met betrekking tot investeringen in aantrekkelijke premium-content, het aanbieden van de meest geavanceerde adresseerbare reclame en het uitbreiden van Videoland, de toonaangevende streamingdienst voor Nederlandse kijkers."

Elmar Heggen, COO en Deputy CEO of RTL Group: “Deze fusie laat zien dat het samengaan van nationale commerciële omroepen in een snel veranderende omgeving een sterke basis vormt voor toekomstige groei en het belang van onze aandeelhouders dient. John de Mol heeft een uitstekende staat van dienst als ondernemer en op creatief vlak. Ons langdurige partnerschap en onze samenwerking op het gebied van contentontwikkeling wordt een belangrijke succesfactor voor onze lineaire tv-zenders en streamingaanbod."

John de Mol, eigenaar van Talpa Network: "Ik ben Talpa Network begonnen om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende wereldwijde platforms, om lokale content in stand te houden. Dat is precies wat deze stap ons laat doen. En ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf creëert dat niet alleen hoogwaardige Nederlandse content garandeert, maar zich ook kan meten met de Amerikaanse en Chinese technologiespelers. Bovendien kan ik mij hierdoor weer volledig concentreren op wat ik het leukst vind: nieuwe innovatieve content creëren en ontwikkelen."

Pim Schmits, CEO van Talpa Network: “Wij zijn erin geslaagd om ondanks de uitdagende omstandigheden een sterk en creatief lokaal mediabedrijf op te bouwen. Er is geen
beter moment om de krachten te bundelen met RTL Nederland."

Ton Rozestraten,
CCO van RTL Nederland en algemeen directeur van Ad Aliance: "De consolidatie van beide bedrijven leidt tot een allround mediabedrijf. Met deze stap combineren we lokale storytelling, onafhankelijke journalistiek en de jarenlange verbondenheid met de Nederlandse samenleving en bieden we met RTL Nederland een toekomstbestendig lokaal alternatief voor internationale spelers. Dit is een historische stap die veel kansen biedt voor de hele creatieve industrie in Nederland. Met RTL Nederland gaan we meer dan ooit investeren in kwalitatieve content voor zowel de zenders als voor Videoland. Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar de concrete uitwerking van deze aankondiging. Daarvoor is het nu nog te vroeg. De deal moet eerst worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat we halverwege 2022 van start kunnen. Voorlopig verandert er dus niets en blijven we graag met je in gesprek."

Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland: “We hebben in de afgelopen 31 jaar een succesvol bedrijf met een solide financiële basis opgebouwd. De huidige veranderingen in de mediasector tonen het belang aan van sterke nationale mediaspelers die de kunst van lokale verhalen vertellen begrijpen en aanzienlijk willen investeren in digitale innovatie, maatschappelijke en culturele relevantie en onafhankelijke journalistiek. Deze opwindende fase geeft ons de mogelijkheid om onze investeringen in content, technologie en data op te voeren en daarmee een concurrerend en onderscheidend alternatief te creëren voor de mondiale technologiespelers. Dat biedt niet alleen toegevoegde waarde voor onze kijkers, maar ook voor adverteerders en de creatieve sector als geheel. Wij kijken ernaar uit om samen te werken met John de Mol en Talpa en om met deze groep koers te zetten naar een mooie toekomst.”.

John de Mol was eerder aandeelhouder van RTL Nederland toen hij van 1 oktober 2007 tot 1 januari 2012 een belang van 26,3 procent in RTL Nederland had en het toenmalige Talpa destijds onder meer Radio 538 had ingebracht.

JP Morgan, EY en NautaDutilh hebben RTL Group bij het heroriëntatieproces begeleid .PJT Partners, Deloitte en Freshfield Bruckhaus Deringers deden dit voor Talpa Network.

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl

www.talpanetwork.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie