De Tijd: RTL Group speelt met idee RTL Nederland te verkopen
24-03-2021 23:51:00 | Door: David de Jong | hits: 1713 | Tags:

De Vlaamse financieel-economische krant De Tijd meldt dat RTL Group speelt met het idee om RTL Nederland te verkopen, in navolging van berichtgeving over plannen om zowel het belang in het Franse Groupe M6 als RTL Belgium te verkopen.

Het beursgenoteerde RTL Group lijkt bezig te zijn met een heroriëntatie van haar activiteiten, waarbij het zich op Duitstalig Europa zou willen concentreren. RTL Group wordt dankzij een belang van 76,28 procent door Bertelsmann gecontroleerd, waarbij Thomas Rabe, de CEO van Bertelsmann ook de CEO is van RTL Group.

De Tijd suggereert dat DPG Media en VodafoneZiggo (van Liberty Global en Vodafone) interesse zouden hebben in een overname van RTL Nederland. DPG Media en VodafoneZiggo geven beiden aan niet in te gaan op geruchten, waarbij DPG Media aangeeft wel vaker genoemd te worden als er een mediabedrijf te koop staat. DPG Media is in Vlaanderen de grootste commerciële televisiespeler. Liberty Global is via een controlerend belang in Telenet de tweede commerciële Vlaamse televisiespeler met de zenders omtrent het Play-merk (in feite het voormalige Vlaamse SBS).

Belang in Groupe M6

Het 48,6 procentsbelang dat RTL Group houdt in het Franse Groupe M6 sinds enkele maanden in de verkoop zou staan. RTL Group verwijst Nederlands MediaNetwerk naar de eerdere gedane statements over Groupe M6 en de uitingen van Thomas Rabe in interviews en bij de jaarcijfers. RTL Group bevestigde eind januari 2021 dat het de opties voor deze zendergroep aan het bekijken is om waarde te creëren voor haar aandeelhouders en dat er geen zekerheid bestaat over een transactie.

Thomas Rabe, de topman van RTL Group, liet eerder weten dat het bedrijf zich aan het oriënteren is om een vuist te kunnen maken tegenover de Amerikaanse grote spelers nu streaming media in opkomst zijn. Daarbij heeft de mediatopman ook aangegeven dat kartelautoriteiten flexibeler kunnen zijn in de beoordeling van overnames en fusies gezien het belang van een sterke Europese media-industrie.

In Duitsland concentreert RTL Group zich met Mediengruppe RTL Deutschland op haar merken alsmede Ad Alliance en het streamingplatform TV Now dat eenzelfde model hanteert als het Nederlandse Videoland. Daarbij heeft Mediengruppe RTL Deutschland synergieën met de andere activiteiten van Bertelsmann, waaronder Gruner+Jahr en BMG. In Nederland zijn deze synergieën er beperkter, aangezien de Nederlandse tak van Gruner+Jahr in 2017 verkocht werd aan Hearst. In de berichten lijkt gezinspeeld te worden op een RTL Group die de uitzendactiviteiten zal concentreren op Duitstalig Europa. RTL Group is naast Frankrijk, Franstalig België en Nederland ook actief in onder meer Luxemburg, Kroatië en Hongarije.

Eind 2020 kocht RTL Group de minderheidsaandeelhouders van RTL Belgium uit en bezit het nu 100 procent van de aandelen. RTL Belgium is de groep waar de Franstalige zenders RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL alsmede de radiozenders Bel RTL en Radio Contact onder vallen. De Belgische activiteiten van RTL Group startten met RTL-TVI in 1987, twee jaar voordat RTL 4 werd gelanceerd.

Overige activiteiten

Opvallend is dat bij de jaarcijfers de Belgische activiteiten als overige werden gerapporteerd, terwijl die voorheen als apart segment werden beschouwd. JP Morgan zou volgens De Tijd de opdracht hebben gekregen de verkoop van de Belgische RTL-activiteiten te begeleiden. Voor de Franse Groupe M6 zouden onder meer Vivendi, Groupe TF1 en enkele magnaten interesse hebben. Volgens De Tijd was het eerst de bedoeling RTL Belgium samen met het Franse Groupe M6 te verkopen, maar daar is van afgezien. Overeenkomst tussen de Belgische en Nederlandse RTL-zenders is dat ze beide werken met Luxemburgse uitzendlicenties om aan de controle van de Belgische en Nederlandse toezichthouders te ontkomen rondom reclameregelgeving.

RTL Group kondigde bij de jaarcijfers nog aan dat ze haar RTL-merk wil uniformeren in de verschillende markten. Naar de uitzendactiviteiten is RTL Group ook groot met Fremantle, de productiemaatschappij die in Nederland actief is met onder meer het merk Blue Circle, No Pictures Please en Fiction Valley.

Zie ook: [Column] David de Jong: RTL Group wil Groupe M6 verkopen...wat betekent dit voor RTL Group en RTL Nederland?

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.rtlbelgium.be
www.groupem6.fr

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie