Deloitte: televisie-antennes blijven wereldwijd de skyline beheersen (niet in Nederland)
07-01-2020 15:25:00 | Door: David de Jong | hits: 1689 | Tags:

Onderzoeksbureau Deloitte denkt dat ook in 2020 minstens 1,6 miljard mensen wereldwijd in 450 miljoen huishoudens televisiekijken via een antenne. Een bijzondere voorspelling in tijden van interactiviteit en het mindere belang van lineaire televisie.

Het maximale aantal schat Deloitte mogelijk nog groter in, tot 2 miljard mensen. In Europa gaat het om 225 miljoen mensen inclusief Rusland. In Nederland is de antenne in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw praktisch verdwenen met de komst van kabelnetwerken. 

Van de westerse landen staan Japan (121 miljoen), Italië (42 miljoen) en de Verenigde Staten (41 miljoen) in de top twaalf antennekijkende landen. Indonesië is de onbetwist nummer 1 met 251 miljoen mensen die televisie via de ouderwetse antenne kijken, gevolgd door India. In de Verenigde Staten verwacht Deloitte een daling van betaaltelevisie-abonnementen, waaraan een gemiddeld Amerikaans huishouden 108 dollar per maand uitgeeft en waar de kijktijd dalend is.

Aangezien in de Verenigde Staten antenne-televisie nog groot en relevant is en daar niet aan reclame valt te ontkomen, verwacht Deloitte nog een groeiende reclamemarkt in het land. 10 miljoen Amerikaanse huishoudens hebben alleen antenne-televisie; in het Verenigd Koninkrijk is dat 12 miljoen huishoudens. Waar adresseerbare televisie mogelijk is, zal dit volgens Deloitte een grote vlucht nemen: in de Verenigde Staten wordt alleen al een derde groei verwacht.

In de definitie van Deloitte kijkt nagenoeg iedereen betaaltelevisie in Nederland, aangezien we massaal de Ziggo's en KPN's van deze wereld voor ontvangst betalen. Televisie groeit volgens de onderzoekers dan wel niet zoals twintig jaar geleden, maar het is niet aan het instorten. Zowel adverteerders als exploitanten zouden zo moeten denken en kansen kunnen zien, zo stelt Deloitte.

Nederland wordt gezien als beperkt dalende markt, net als Australië, Duitsland, Spanje, China, Denemarken, Taiwan en Singapore terwijl juist (beperkte) groei in Italië, België, Japan, Verenigd Koninkrijk, Canada en Frankrijk te verwachten is. Nederland zou met een 2 procent omzetdaling te maken krijgen; België met 1 procent groei. Opvallend is dat landen als India en de Filipijnen juist een grote groei tegemoet gaan dit jaar, van respectievelijk 9 en 13 procent.

Deloitte stelt verder dat in de wereldwijde ontwikkelingen er in feite een kloof ontstaat tussen de voor kijkers kosteloos te ontvangen reclamebevattende televisie, terwijl voor kijkers naar AVOD en VOD het soms duurder wordt om de content te betalen. Sommigen zullen volgens Deloitte daarom genoegen met reclame en gratis content nemen. Uiteindelijk zal volgens Deloitte in ontwikkelde landen 10 procent van de bevolking betalen om content zonder reclame te zien. Er is daarbij volgens Deloitte een heel groot verschil tussen landen waarneembaar, ook in Europa.

Het volledige TMT Predictions rapport is te vinden door hier te klikken

www.deloitte.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie