Discovery en WarnerMedia mogen samengaan
11-02-2022 21:17:00 | Door: David de Jong | hits: 1478 | Tags:

Discovery en WarnerMedia hebben van de Amerikaanse regering, te weten het Amerikaanse ministerie van justitie groen, licht gekregen om te mogen fuseren. Op 22 december 2022 werd bekend dat de Europese Commissie toestemming had gegeven voor de fusie. Daarmee zijn de toestemmingen van mededingingsautoriteiten binnen om samen te mogen gaan.

Bij het fusieproces krijgen de aandeelhouders van AT&T (waar WarnerMedia thans nog onder valt) 71 procent van het fusiebedrijf in handen. Het fusiebedrijf zal Warner Bros. Discovery zal heten.

De afgetreden regering van Donald Trump had kritiek op de fusie, maar de huidige Amerikaanse regering onder leiding van Joe Biden zag geen problemen met de fusie. Toch keerden 30 leden van de Democratische partij in het Amerikaanse Congres bezwaar aan tegen de fusie. Dit waren te weinig leden om daar een punt van te kunnen maken. De aandeelhouders van Discovery zullen op een aandeelhoudersvergadering nog toestemming moeten geven voor de fusie/overname. Daarna is het de verwachting dat Warner Bros. Discovery in april 2022 officieel zal worden opgericht.

Het bedrijf zal meer dan 100 merken herbergen, waaronder HBO, Warner Bros,, Discovery, CNN, Cartoon Network, HGTV, Foods Network, TNT, Turner Classic Movies, Eurosport, TLC, Animal Planet, ID, DMax, Discovery Science, Cinemax, Boing, Cartoonito en Motortrend alsmede de streamingdiensten Discovery+ en HBO Max.

Het gecombineerde bedrijf zal naar verwachting 52 miljard dollar aan omzet genereren, waarvan 15 miljard uit directe consumentenomzet. 14 miljard dollar is de bedoeling als aangepaste ebitda-winst in 2023. Er zal 3 miljard dollar worden behaald uit synergievoordelen.

John Malone, die thans 21,2 procent van Discovery in handen heeft en daarmee de grootste aandeelhouder is, heeft aangegeven kritisch naar CNN te kijken. Hij is van mening te zijn dat deze nieuwszender terug moet naar journalistiek; een verkoop van CNN zou dom zijn, zo verklaarde hij bij zakenzender CNBC in november 2021. John Malone is ook de grootste aandeelhouder (29,3 procent) van Liberty Global (dat de helft van VodafoneZiggo bezit) en heeft 47 procent van Liberty Media in handen. David Zaslav, die thans CEO is van Discovery, zal de CEO worden van Warner Bros. Discovery. De aandeelhouders van Discovery krijgen 29 procent van het fusiebedrijf Warner Bros. Discovery in handen.

www.discovery.com
www.warnermedia.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie