Discovery in Polen onder vuur met TVN Group
12-08-2021 12:17:13 | Door: David de Jong | hits: 1077 | Tags:

Discovery ligt in Polen onder vuur als eigenaar van de TVN Group. Discovery kwam maart 2018 volledig in handen van deze commerciële zendergroep nadat het Scripps Networks International had overgenomen. Scripps kocht de zendergroep voor 2 miljard euro in 2015. Het eigenaarschap is geregeld via de in Nederland op Schiphol geregistreerde entiteit Polish Television Holding.

In een door de Poolse Tweede Kamer (Sejm) aangenomen wetsvoorstel is opgenomen dat geen enkele onderneming buiten de Europese Economische Ruimte (EER) meer dan 49 procent mag bezitten van televisiezenders. De EER bestaat uit de EU-landen alsmede IJsland en Noorwegen. Discovery is een vooral Amerikaans bedrijf waar John Malone met een belang van 20,7 procent de grootste individuele aandeelhouder van is. Uitgever Advance Newhouse bezit 23,2 procent. Discovery heeft een fusie/overname aangekondigd met WarnerMedia onder de naam Warner Bros. Discovery. Daarbij zullen de AT&T-aandeelhouders met 71 procent van de aandelen de controle verkrijgen, terwijl het net als Discovery een beursgenoteerd bedrijf blijft. 

Voor TVN Group zal dit niet uitmaken als de Poolse wetgeving ook door de Poolse senaat wordt goedgekeurd. De huidige licentie van nieuwszender TVN24 vervalt 24 september 2021 en is ondanks een verlengingsaanvraag niet gehonoreerd. De wet is een initiatief van de regerende PiS-partij. De regereringscoalitie ontkent dat de maatregel gericht is tegen 驮 omroep, maar tegen invloed vanuit Rusland, China en Arabische landen. Toch is TVN Group met haar nieuwsuitzendingen en nieuwszender TVN24 een van de weinige kritische televisiezenders op de conservatief/populistische regering die eerder in het nieuws kwam over abortusregegeving, inperking van persvrijheid, anti-homosentimenten en aantasting van de rechtststaat. Als de senaat de wet aanpast wordt Discovery gedwongen 51 procent van het bedrijf te verkopen. Een voorstel om de regel van toepassing te laten zijn op de OECD-landen waaronder de Verenigde Staten valt, haalde het niet.

De Verenigde Staten heeft zich in de lobby actief geroerd waarbij de Verenigde Staten andere onderwerpen betrekken in de lobby waaronder algemene handel en militaire samenwerkingen. In de senaat heeft PiS geen meerderheid waarmee de vraag is of de wet de eindstreep zal halen. Als de senaat de wet afwijst, kan de Sejm de wet alsnog laten  doorvoeren. De wet heeft geleid tot protesten in Polen.

Wettelijk gezien zouden uitzendingen van niet-EU mediabedrijven na invoering van de wet via satelliet nog wel toegestaan zijn, maar dat heeft volgens TVN Group geen zin omdat daarmee onvoldoende kijkers bereikt worden.

Discovery behaalde in 2019 met TVN Group een omzet van omgerekend circa 450 miljoen euro. In 2020 haalde Discovery in Polen een marktaandeel van 23,5 procent en is daarmee na het publieke TVP en Polsat de derde zendergroep. TVN Group bestaat uit hoofdzender TVN,  nieuwszender TVN24, zakennieuwszender TVN24 Bis, TVN7, TVN Fabula, TVN Style, TVN Turbo, TTV, Home&Garden TV, Mango, NTL, Travel Channel, Discovery Channel, Food Network, Discovery Science, Discovery Historia, Animal Planet, Eurosport1, Eurosport2, DTX, TLC, ID en Discovery Life.

www.discovery.com
www.tvn.pl