Discovery krijgt 218 Nederlandse uitzendlicenties met uitgebreide ontheffingen
18-04-2019 15:04:00 | Door: David de Jong | hits: 2987 | Tags:

Het Amerikaanse Discovery heeft 218 Nederlandse uitzendlicenties verkregen voor haar zenders in de Europese Unie. Daarbij heeft Discovery haar Britse uitzendlicenties - behoudens haar Britse versies - ingeleverd.

Het Commissariaat voor de Media is heel coulant omgegaan met de verplichtingen voor het uitzenden van Europese en Nederlandse producties. Opvallend is dat Discovery voor al haar kanalen zichzelf omschrijft als zenders met typisch Amerikaanse stijlseries. Daarbij geeft Discovery aan dat haar zenders typisch Amerikaanse landschappen, families of bijzondere Amerikaanse verhalen in beeld brengt en er daarom onvoldoende Europese producties van bestaan. Ondanks dat Discovery vanuit wetgeving van de Europese Unie allang de helft van haar programmering uit Europese producties had moeten laten bestaan, geeft het Commissariaat forse ontheffingen voor alle zenders en biedt de mogelijkheid om opnieuw ontheffingen aan te vragen.

Voor de op Nederland gerichte zenders Discovery en TLC geldt dat deze zenders dit en komend jaar 35 procent aan Europese programma's moeten bieden, toegroeiend naar 45 procent in 2022. In 2021 zullen beide zenders voor het eerst verplicht zijn om Nederlandse producties uit te zenden, te weten 15 procent, een jaar later 20 procent. Beide kanalen hebben thans een heel beperkt aantal Nederlandse programma's.

De zenders Investigation Discovery, Animal Planet, Discovery Science en Discovery World hoeven helemaal geen Nederlandse producties uit te zenden. Het Commissariaat voor de Media merkt deze zenders aan als internationale zenders die zich niet specifiek op Nederland richten. Toch zenden deze kanalen Nederlandse reclame uit en bevatten de programma's Nederlandse ondertiteling. In die versies zijn de zenders buiten Nederland niet te zien.

Met de besluiten lijken de Commissarissen Madeleine de Cock Buning, Eric Eljon en Jan Buné het Amerikaanse Discovery bijzonder ruimhartig terwille te zijn, terwijl Nederlandse partijen als Talpa Network en de NPO met hun zenders aan de verplichtingen voor Nederlands en Europees product moeten houden. Dit is wettelijk gezien vastgelegd op 50 procent Europees product en 40 procent Nederlands product. Het Commissariaat voor de Media noemt de toepassing van regels een realistische toepassing in de bijzondere omstandigheden die de Brexit voor deze partijen met zich meebrengt.

Discovery verklaarde desgevraagd een significante verbindtenis met Nederland te zijn aangegaan aangaande de uitzendlicenties. Het bedrijf stelt te investeren in mensen, infrastructuren en Nederlandse content. Daarbij zegt Discovery een fantastische relatie te hebben met de Nederlandse produktiemaatschappijen en samen zal werken in de markt zoals ze altijd doet om haar portfolio te ontwikkelen. Over de gedane lobby of beinvloeding zegt het bedrijf nauw met het Commissariaat voor de Media samen te werken. Hoe een commercieel bedrijf met de toezichthouder samenwerkt, maakte het bedrijf niet duidelijk. Het Commissariaat voor de Media bevestigt dat er doorlopend contact is geweest en ook inhoudelijke punten over beleidsregels zijn besproken.

www.discovery.com
www.discoverybenelux.nl
www.cvdm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie