Discovery pakt primeur: Operation Thai Cave Rescue
17-07-2018 09:00:19 | Door: | hits: 2941 | Tags:

De afgelopen maand keek de wereld gespannen toe hoe twaalf jonge Thaise voetballers en hun trainer met veel moeite uit een onder water gelopen grot werden gered. Tien lange dagen waren ze vermist geweest totdat ze uitgehongerd gevonden werden. Vanaf toen zou het nog een dikke week duren voordat ze allemaal bevrijd konden worden. Hun reddingsoperatie was een van de gevaarlijkste denkbaar. Niet alleen zaten ze kilometers diep onder de grond, ver van de uitgang, een groot deel van hun terugtocht moesten ze onder water afleggen door smalle ondergelopen gangen waar een volwassen persoon amper doorheen kan. En dan konden de jongens ook nog niet eens zwemmen.

Hoe de jongens uiteindelijk toch gered werden is te zien in Operation Thai Cave Rescue, de documentaire die deze heldhaftige operatie vanuit verschillende invalshoeken belicht. Er zijn interviews met betrokkenen, onder wie de ouders van de jongens, en met geologen, psychologen, medische experts en vermaarde duikinstructeurs. Zij leggen uit onder welke zware omstandigheden de jongens zich bevonden en wat voor impact het op de fysieke en mentale gezondheid heeft om zo lang onder de grond te zitten. Ook benadrukken ze hoe bijzonder het is dat zij heelhuids uit de grot konden worden gehaald. Voordat de regen hun verblijf nog dramatischer zou hebben gemaakt.
Operation Thai Cave Rescue is op zondag 22 juli om 21:00 uur en dinsdag 24 juli om 20:30 uur te zien bij Discovery.

De internationale reddingsploeg die de jongens uit de grot moest halen, kwam al snel voor een groot dilemma te staan. Wachten tot het water gedaald zou zijn, zou het verblijf van het voetbalteam met enkele dramatische maanden verlengen, wat grote lichamelijke en psychische gevolgen zou hebben. Onder meer doordat er op deze diepte minder zuurstof beschikbaar is en de luchtkwaliteit ook verre van gezond is voor de lange termijn. Maar ze zelfstandig door de nauwe rotsen laten zwemmen, was helemaal een riskante onderneming, zeker omdat de jongens zelf nooit hadden leren zwemmen. Zelfs voor geoefende duikers is dit niet zonder gevaren en grotduiken geldt niet voor niets als de dodelijkste vorm van duiken. Jaarlijks gebeuren er zo'n 370 serieuze ongelukken met duikers die in grotten duiken waar het zicht en de bewegingsruimte zeer beperkt zijn.

Het mag dan ook een reddingsoperatie van formaat genoemd worden dat alle jongens en hun trainer heelhuids de grot hebben kunnen verlaten. Al werpt de dood van een van de reddingsduikers, die zonder zuurstof kwam te zitten, wel een tragische schaduw over de operatie. Maar het geeft meteen ook aan hoe gevaarlijk de hele onderneming was en hoe fijn het voor alle betrokkenen was dat ze niet nog eens vier maanden moesten wachten tot het water eindelijk was gezakt.

Operation Thai Cave Rescue is op zondag 22 juli om 21:00 uur en dinsdag 24 juli om 20:30 uur te zien bij Discovery.

www.discovery.nl