Discovery start Nederlandse versie HGTV Home and Garden TV
21-01-2021 13:23:00 | Door: David de Jong | hits: 3162 | Tags:

Discovery start in de loop van 2021 met een Nederlandse versie van HGTV Home and Garden TV. De programma's gaan over klussen en wonen. Op dit moment is er alleen een disributie-overeenkomst bekendgemaakt voor de uitzending in het standaardpakket bij VodafoneZiggo, waardoor 3,3 miljoen huishoudens de zender zullen kunnen ontvangen. Ook zal AdAlliance (van RTL Nederland) net als voor de andere Discovery-zenders de reclameverkoop verzorgen van het te lanceren kanaal.

Qua programmering zal HGTV Home and Garden de bekendste series van HGTV uitzenden. Verdere mededelingen en informatie over Nederlandse producties kon een zegsvrouw niet doen.

Discovery en VodafoneZiggo gaan niet in op de vraag of de zender al dan niet voor een bepaalde periode exclusief voor VodafoneZiggoklanten beschikbaar wordt gesteld. T-Mobile en KPN zullen de zender vooralsnog niet aanbieden. Ook is niet duidelijk of HGTV net als TLC, Eurosport1 en Discovery mee zal draaien in de dagelijkse kijkcijferrapportages van Stichting Kijkonderzoek.

In Duitsland (6 juni 2019), Roemenië (30 december 2019), Zuid-Afrika (15 juli 2019) en Het Verenigd Koninkrijk (21 januari 2020) is HGTV Home and Garden TV gelanceerd. In het VK als opvolger van de zender Home. In Italië is HGTV Home and Garden op 2 februari 2020 gelanceerd als landelijke free to air-zender via de digitale ether. Daarnaast is de zender in nog eens tien centraal- en Oost-Europese landen beschikbaar gekomen, waaronder Hongarije en Servië.

HGTV Home and Garden TV, dat sinds 1994 in de Verenigde Staten bestaat, is nu net als Discovery, ID en TLC neergezet als wereldwijd merk van Discovery.

De zender zal per 2024 50 procent aan Europese producties moeten uitzenden, maar heeft tot die tijd een ontheffing gekregen waarbij het dit jaar 10 procent, in 2022 25 procent en in 2023 25 procent aan Europese producties moet uitzenden. Ook soortgelijke ontheffingen zijn voor de Nederlandse producties aangevraagd.

In Nederland is het merk beschikbaar gekomen via het interactieve platform Dplay, dat onlangs in Discovery+ is omgedoopt. Sinds januari 2020 worden de shows op TLC onder de titel HGTV als programmablok uitgezonden. Sinds maart 2018 is het merk eigendom van Discovery, nadat het Scripps Networks Interactive overnam en daarmee ook merken als Travel Channel en Food Network, waarvan de distributie begin 2019 in Nederland werd beëindigd.  

Zie ook: Discovery kijkt naar mogelijkheid Nederlandse lineaire zender HGTV

www.discoverybenelux.nl
www.discoveryplus.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie