Discovery: stijgende Nederlandse winst bij licht dalende omzet dankzij personeelsreductie
27-02-2020 16:38:00 | Door: David de Jong | hits: 2307 | Tags:

Discovery Benelux boekte in 2018 een stijgende winst bij een licht dalende omzet dankzij een personeelsreductie. Dit blijkt uit bestudering door Nederlands MediaNetwerk van de gedeponeerde en opgevraagde jaarrekening van Discovery Communication Benelux. Vice-president en managing director Alco de Jong heeft deze deponering gedaan. In 2018 boekte het bedrijf 15,98 miljoen euro omzet. Dat is circa 95.000 euro minder dan in 2017. Daarbij werd een operationeel resultaat van 5,6 miljoen euro behaald (14 procent meer dan 2017) en een netto resultaat van 4,175 miljoen euro ingeboekt. Het nettoresultaat is daarmee met 13,5 procent gestegen. De verbeterde resultaten komen dankzij het terugbrengen van de personeelskosten ter waarde van ruim 780.000 euro. Het aantal medewerkers is teruggebracht in een nieuwe organisatiestructuur van 49 naar 45 personeelsleden met als gevolg dat aantal mensen het bedrijf in 2018 hebben verlaten.

Discovery Benelux concludeert in haar in november 2019 opgestelde jaarrekening dat de kijktijd naar lineaire televisie daalt door partijen die over-the-top aanbod bieden en een grote gebruik van sociale media. De reclamemarkt is daardoor volgens het management van Discovery Benelux onzeker en reclame gaat van lineaire televisie naar online. Ook ziet Discovery een voortgaande consolidatie in de affiliate markt. Het bedrijf vindt het moeilijk om de omzetten voor de toekomst te voorspelen door onzekerheden in de reclamemarktmarkt en de onzekere economische situatie.

In februari 2019 lanceerde het bedrijf de abonnementsdienst Dplay als SVOD en lineair platform. Op 2 januari 2019 verkocht Discovery samen met ViacomCBS Benelux en het toenmalige Fox (nu Disney) haar belangen in BrandDeli aan RTL Nederland die dit inmiddels heeft ondergebracht bij haar dochter AdAlliance. Discovery had 33,3 procent van BrandDeli in handen; de verkoop ging volgens beursinformatie van RTL Group om niet waarbij RTL Nederland het niet-exclusieve recht verkreeg om tot eind 2021 de spotreclames bij de zenders van de Discovery-, Fox- en ViacomCBS-zenders te blijven verkopen.

Discovery is in Nederland vanuit Amsterdam-Noord actief met de distributie en exploitatie van zenders als Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery Science, Eurosport1, Eurosport2, Discovery World en Investigation Discovery. Het bedrijf is ook actief met de internet SVOD-platforms Dplay en Eurosport Player.

Discovery brengt, behoudens Eurosport, met haar zenders volgens eigen zeggen vooral Amerikaanse programma's en Amerikaanse (stijl)series waar volgens eigen zeggen nauwelijks Europese producties van beschikbaar zijn. Discovery heeft per eind maart 2019 haar Discovery-uitzendlicenties in Nederland ondergebracht, waarbij een aantal internationale functies van de Europese hoofdkantoor van Discovery vanuit Londen naar Amsterdam is overgeheveld.

Discovery Benelux wil desgevraagd niets toelichten over haar cijfers.

www.discoverybenelux.nl
www.discovery.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie