Discovery verliest distributie bij Online.nl en Canal Digitaal
01-05-2020 17:01:00 | Door: David de Jong | hits: 9667 | Tags:

Discovery verliest per 1 juni 2020 distributie voor haar zenders Discovery Channel, TLC, Investigation Discovery, Animal Planet, Discovery Showcase, Eurosport 1 en Eurosport2 bij Online.nl en Canal Digitaal. Ook bij TV Vlaanderen en andere aanbieders die onderdeel zijn van M7 Group verliest het Amerikaanse zenderbedrijf distributie van haar zenders.

Dit is het gevolg van een conflict over distributievoorwaarden en doorgiftevergoedingen. In 2017 raakten M7 Group en Discovery ook al in conflict, maar zijn partijen er uiteindelijk uitgekomen. Bij kabelaar Delta leidde een conflict ertoe dat de Discovery-zenders van mei 2017 tot februari 2018 niet te zien waren via de kabel in Zeeland.

Discovery heeft de afgelopen jaren niet alleen in Nederland conflicten, ook in Scandinavië, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zijn de afgelopen jaren conflicten geweest over de doorgiftetarieven. Canal+, dat deel uitmaakt van Vivendi en sinds september 2019 het moederbedrijf van M7 Group is, schrapte de Discovery-zenders in 2017 uit haar aanbod. Alleen Eurosport1 en Eurosport 2 zijn aldaar te zien. Opvallend is echter dat sinds september 2019 Canal+ Brand Solutions de reclameverkoop voor de Discovery-zenders in Frankrijk op zich heeft genomen, terwijl Canal+ de zenders niet distribueert.

Discovery is de afgelopen jaren actief geworden met eigen OTT-platforms onder de naam Dplay en Eurosport Player. Canal Digitaal biedt net als andere operatoren een eigen app en OTT-platform waar de content uit haar aanbod beschikbaar is. Discovery reageerde niet op vragen van Nederlands MediaNetwerk.

M7 Group zal per 1 juni 2020 zenders als BBC First, BBC Entertainment, RTL Crime, Ment (Vlaamse muziekzender) en Fightbox in haar aanbod opnemen. Insight HD, dat voor een beperkt deel van haar satellietklanten te zien is, zal voor alle klanten beschikbaar worden gesteld. BBC One en BBC Two, BBC World News alsmede Nick Toons zullen daarnaast ook bij Online.nl te zien zijn.

Discovery zendt middels Nederlandse uitzendlicenties vooral Amerikaanse programma's en Amerikaanse (stijl)series uit waar volgens eigen zeggen nauwelijks Europese producties van beschikbaar zijn. De Amerikaanse mediamagnaat John Malone, die ook van onder meer Liberty Global (VodafoneZiggo) en Formule1-eigenaar Liberty Media de belangrijkste aandeelhouder is, is de grootste individuele aandeelhouder van Discovery.

www.discovery.com
www.discoverybenelux.nl
www.eurosport.com
www.dplay.com
www.canaldigitaal.nl
www.online.nl
www.m7group.eu
www.vivendi.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie