Disney+: Netflix straks zonder Disney/20th Century Fox
15-02-2019 12:30:00 | Door: David de Jong | hits: 3445 | Tags:

Naar verwachting zal Disney nog dit jaar ook in Nederland starten met haar eigen streamingdienst onder de naam Disney+. Disney+ zal zowel in de Verenigde Staten als internationaal gelanceerd worden. Gevolg is dat Netflix straks geen Disney- en 20th Century Fox-content meer zal kunnen aanbieden. Dit betekent dat content van Disney Studios (inclusief Pixar), ABC, Marvel Studios, Lucasfilm niet meer via Netflix te zien zal zijn.

Concreet zullen Star Wars, Monsters Inc., High School Musicals en producties als Lady and the Tramp, Don Quixote, Sword and the Stone, 3 Men and a Baby, The Paper Magician, Stargirl, Togo en Timmy Failure daaronder vallen, net als een hoop andere films uit de Disney en 20th Century Fox-stal inclusief National Geographic. 20th Century Fox staat op het punt te worden overgenomen door Disney, waarmee een nieuwe wereldgigant ontstaat uit twee al grote mediabedrijven.

Het is nog onbekend wat een abonnement op Disney+ zal kosten. Wel is duidelijk dat er een verdere fragmentatie van videodiensten aan zit te komen. Waar Netflix oorspronkelijk een heel breed palet aan content wist aan te bieden, krijgt het steeds meer concurrentie. In de Verenigde Staten is dit het duidelijkst merkbaar: HBO Go, Hulu en Amazon Prime boeken steeds hogere marktaandelen, terwijl ook diensten als Starz, Showtime (CBS), AMC en anderen aan de weg timmeren. In Nederland concurreert Netflix met partijen als NPO Start, Videoland van RTL, Kijk van Talpa en in mindere mate ook met Ziggo vanwege de HBO-content en met Film1 van Sony. NLZiet bundelt daarbij de diensten van de NPO, RTL en Talpa.

Eenzelfde ontwikkeling hebben betaalde sportdiensten meegemaakt. In Nederland bestond was er eerst alleen Sport1, tegenwoordig is er aanbod van Ziggo Sport, Fox Sports, Eurosport Player, terwijl meer diensten als Dazn zich mogelijk warmdraaien voor een Nederlandse lancering.

Disney+ zal naar verwachting net als de wereldwijde concurenten Netflix en Amazon Prime beschikbaar komen via de pc, smart-tv, mobiel en tablet.

www.disneyplus.nl
www.netflix.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie