Disney+ met reclamemodel en prijsverhoging in de Verenigde Staten; Disney grootste streambedrijf op aarde
11-08-2022 13:00:00 | Door: David de Jong | hits: 4015 | Tags:

Disney+ introduceert op 8 december 2022 in de Verenigde Staten een reclamemodel voor Disney+. Ook de Amerikaanse streamingdiensten ESPN en Hulu die onder Walt Disney Company vallen, zullen een reclameversie verkrijgen. Wat opvalt is dat de (huidige) reclameloze versie van Disney+ 10,99 dollar per maand zal kosten (of 109,99 dollar per jaar), terwijl deze thans nog 7,99 dollar per maand kost (79,99 dollar per jaar). De reclameversie van Disney+ zal vanaf de lancering 7,99 dollar per maand kosten. In Nederland kost Disney+ 8,99 euro per maand (of 89,90 euro per jaar).

Prijsverhoging

Met deze aankondiging komt het neer op een prijsverhoging van 37,5 procent, tenzij abonnees voor de reclameversie kiezen. Het is niet bekend wanneer er ook in Europa waaronder Nederland een reclameversie zal worden geïntroduceerd.

Abonnee-aantallen blijven stijgen

Uit de kwartaalcijfers van het derde kwartaal blijkt dat Disney+ het onveranderd goed doet en stijgende cijfers blijft rapporteren. Op 2 juli 2022 waren er 49,2 miljoen abonnees buiten de Verenigde Staten en Canada. Dit zijn er 6 miljoen meer dan een kwartaal eerder. Inclusief de Verenigde Staten en Canada telt Disney+ wereldwijd 152,1 miljoen abonnees; dat waren er een kwartaal eerder 145,6 miljoen. In totaal heeft Walt Disney Company 221,1 miljoen abonnees op de producten Disney+ (15,5 miljoen meer dan het tweede kwartaal), Disney+ Hotstar, ESPN+ en Hulu.

6,31 dollar per Disney+-klant

Buiten de Verenigde Staten en Canada geven klanten gemiddeld 6,31 dollar per maand uit aan Disney+; in de Verenigde Staten 6,27 dollar. Walt Disney Company heeft 1,4 miljard dollar uitgegeven aan programma en productiekosten voor Disney+; dat was een kwartaal eerder nog 1,2 miljard dollar. Desalniettemin vond Walt Disney Company het onterecht om zoals wettelijk vereist in Europa te investeren in Europees product en vroeg (en verkreeg het) ontheffingen.

Forse omzetstijgingen

Walt Disney Company draaide een omzet van 21,5 miljard dollar in het tweede kwartaal; 26 procent meer dan in 2021. Netto kon het bedrijf 1,4 miljard dollar in de boeken als winst noteren (fors meer dan in 2021 met 53 procent stijging, maar 100 miljoen minder dan in het eerste kwartaal, 2022). Disney Media & Entertainment Distribution nam 14,1 miljard dollar omzet voor zijn rekening (11 procent meer dan 2021). Dit bedrijfsonderdeel haalde een operationeel resultaat van 1,38 miljard dollar (32 procent minder). 5 miljard dollar (19 procent meer) is afkomstig van de direct-to-consumer diensten waaronder met name de streamingdiensten als Disney+. 7,19 miljard dollar (3 procent meer) van lineaire zenders als Disney Channel, ABC en ESPN. Met name uit de internationale operaties buiten de Verenigde Staten behaalde Disney een omzetstijging van 7 procent naar 1,49 miljard dollar met een operationeel resultaat aldaar van 166 miljoen dollar. De Amerikaanse zenders droegen dan weer forser bij aan de operationele winst met 15 procent stijging tot 2 miljard dollar.

Meer investeringen

In totaal wisten de lineaire Disney-zenders een operationeel resultaat te bereiken van 2,47 miljard dollar (13 procent meer) terwijl de streamingdiensten een operationeel verlies leden van 1,06 miljard dollar (dit was in 2021 nog 293 miljoen).

Disney+ investeerde meer in de productie, programma's, marketing en techologie waardoor de resultaten lager waren.

Walt Disney Company grootste streambedrijf op aarde

Walt Disney Company bewijst dat het in een competetieve markt het beter doet dan Netflix die de dalingen van hun abonnee-aantallen deels wijdt aan de post-coronasituatie. Walt Disney Company heeft met deze resultaten Netflix ingehaald wat betreft abonnee-aantallen aangezien Netflix thans wereldwijd 220,7 miljoen abonnees telt, terwijl Walt Disney er 221,1 miljoen telt.

www.thewaltdisneycompany.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie