Documentairemaker Sinan Can wint Van Praagprijs 2019
07-03-2019 12:41:00 | Door: David de Jong | hits: 1794 | Tags:

Documentairemaker Simon Can heeft de Van Praagprijs 2019 gewonnen. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op onorthodoxe en vernieuwende wijze medemenselijker maakt. Simon Can krijgt de prijs tijdens het Mag Het Licht Aan Festival, op zondag 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Als prijswinnaar cureert Can dit festival.
 
Een onafhankelijke jury onder leiding van voormalige GroenLinks politica Andrée van Es koos voor Simon Can vanwege zijn moed en zijn onafhankelijke oordeel. Ook vindt de jury hem een belofte voor de toekomst, ondanks zijn inmiddels flinke oeuvre. De jury stelt dat Simon Can iemand is die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel. Hij voldoet daarmee aan de belangrijkste criteria voor de prijswinnaar die zich inzet voor een humane samenleving en vorm geeft daaraan.

Dat komt volgens de jury vooral tot uiting zijn manier van werken. De jury stelt daarover: "Hij stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context de humane benadering mogelijk is."
 
Simon Can is blij verrast met zijn nominatie: "Vooral omdat het een maatschappelijke prijs is. En hij iemand is die van huis uit heeft meegekregen ’dat het belangrijk is iets voor de samenleving te betekenen."

Sinan Can neemt de prijs in ontvangst tijdens het Mag het Licht aan Festival. Als prijswinnaar is hij de curator van het festival en reikt hij zelf (symbolisch) een aanmoedigingsprijs uit aan de 600 kinderen die vallen onder het meest recente Kinderpardon.

De jury van de Van Praagprijs bestaat uit: Andrée van Es (juryvoorzitter), Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst.

credits foto: Michel Schnater

www.humanistischverbond.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie