EBU schrapt Eurovisie Songfestival 2020, in 2021 alsnog in Rotterdam
18-03-2020 15:12:00 | Door: David de Jong | hits: 1092 | Tags:

Het Eurovisie Songfestival 2020 dat op 12, 14 en 16 mei in Rotterdam gepland was, gaat niet door.De European Broadcasting Union (EBU) die de belangrijkste speler is rondom het Eurovisie Songfestival, heeft daartoe besloten. Het belang van de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers alsmede de situatie in Nederland, Europa en de wereld speelt daarbij een belangrijke rol. NPO, NOS en AVROTROS respecteren deze beslissing. EBU heeft een aantal opties in de afgelopen weken afgewogen, maar ziet geen andere optie dan het evenement te annuleren.

Jon Ola Sand, Executive Supervisor: "Wij zijn trots op het Eurovisie Songfestival dat 64 jaar mensen over heel Europa heeft verenigd. We zijn ernstig teleurgesteld over de situatie. De EBU zal samen met NPO, NOS., AVROTROS en de gemeente Rotterdam doorgaan om te bezien over het Eurovisie Songfestival alsnog in 2021 in Rotterdam kan plaats vinden. Ik wil iedereen danken die bezig is geweest met de voorbereidingen voor dit jaar. We betreuren de huidige situatie en beloven dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar sterker dan ooit terugkomt."

Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “Dit besluit van de EBU was onvermijdelijk, gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen. Dit is een domper voor het Nederlands publiek, het fantastische team achter de schermen, de presentatoren en de artiesten. In de afgelopen maanden is er door een grote groep mensen keihard aan het Songfestival gewerkt. Wij danken hen voor hun grote inzet en betreuren dat de resultaten van de inspanningen niet op korte termijn zichtbaar zullen zijn. In het bijzonder willen wij de gemeente Rotterdam noemen, die zich in dit project het afgelopen jaar als ideale partner heeft bewezen. Deze editie was een uitgelezen kans om in een periode van onzekerheid in Europa elkaar op een andere manier te verstaan, maar vooral ook een kans om Europa écht samen te brengen. Muziek is universeel verbindend en – daar ben ik zeker van - dat blijft zo. Ook na deze coronacrisis.”

Sietze Bakker, Executive Producer Event bij de NOS: “Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden. Voor de fans die ons altijd hebben gesteund en tot het laatste moment het vertrouwen bleven houden. En niet in de laatste plaats voor het fantastische team, dat de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt om van deze 65e editie een groot succes te maken. We begrijpen en delen die teleurstelling. Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen.”

NPO, NOS en AVROTROS stellen verder in een gezamenlijke verklaring: “In deze buitengewone tijden garanties niet zijn te geven. Maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO/NOS/AVROTROS, als voor de Gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt. Wat ons betreft is én blijft Rotterdam de gaststad voor het eerstvolgende Eurovisie Songfestival en we zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen. De komende periode zullen wij gebruiken om met elkaar in kaart te brengen hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen.”

www.eurovision.tv
www.ebu.ch
www.npo.nl
www.nos.nl
www.avrotros.nl
www.rotterdam.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie