EK Voetbal 2024 in Duitsland naar Deutsche Telekom
31-10-2019 15:40:00 | Door: David de Jong | hits: 2377 | Tags:

De volledige uitzendrechten van het EK Voetbal 2024 zijn door UEFA in Duitsland verkocht aan Deutsche Telekom. Daarmee zijn ze voor het eerst niet in handen gekomen van de Duitse publieke zenders ARD/ZDF. Er bestaat in Duitsland, net als in Nederland, een verplichting tot het uitzenden van een aantal wedstrijden via het zogeheten open net. Het EK Voetbal wordt in 2024 in Duitsland georganiseerd.

Deutsche Telekom zendt onder de merknamen Magenta Sport en MyTeam TV tegen betaling voetbal, ijshockey en basketbal uit via onder meer het eigen IPTV-netwerk, maar is niet actief met reguliere, gratis beschikbare televisiezenders. Het is de verwachting dat het telecombedrijf sublicentierechten zal moeten verkopen aan reguliere televisiezenders. De Duits pers speculeert over een verkoop aan het Duitse RTL of ProSiebenSat.1 Media. In totaal heeft Deutsche Telekom de uitzendrechten verkregen van 51 wedstrijden. Het is voor het eerst dat in Duitsland een andere partij dan de publieke zenders ARD/ZDF de EK Voetbalrechten koopt. ARD/ZDF mogen tot 20:00 uur slechts 20 minuten reclame uitzenden; zondagen zijn volledig reclameloos. In Nederland is Deutsche Telekom voor 75 procent eigenaar van T-Mobile, dat niet betrokken is bij deze overeenkomst. 

Voor Nederland is de procedure tot het verkopen van de uitzendrechten nog niet begonnen. Sinds de start van de uitzendingen van het EK Voetbal, zendt de NOS (en voorganger NTS) de wedstrijden uit. De koepel van publieke omroepen in Europa, de EBU, onderhandelt namens de NOS en andere publieke omroepen over het verkrijgen van de rechten. De NOS is geïnteresseerd in deze rechten en heeft in 2016 de uitzendrechten voor het EK Voetbal 2020 in handen. Ook de wedstrijden van het WK Voetbal zijn traditioneel bij de NOS te zien. De NOS heeft daartoe tot en met 2022 de uitzendrechten. Als de NOS de uitzendrechten van het EK Voetbal 2024 zou krijgen, mag STER  reclame daaromheen verkopen, aangezien in de regeringsplannen belangrijke sportevenementen zijn uitgezonderd van de plannen tot het reclamevrij maken van de NPO tot 20:00 uur.

www.nos.nl
www.telekom.com
www.magentasport.de

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie