Expositie over toenmalige Telekids
20-02-2019 10:58:00 | Door: David de Jong | hits: 2178 | Tags:

Het Museum van de 20e eeuw in Hoorn zal vanaf 4 oktober 2019 met een expositie komen over 10 jaar Telekids. Op 2 oktober 2019 is het 30 jaar geleden dat het kinderprogramma Telekids met Carlo Boszhard en Irene Moors startte bij het toenmalige RTL Véronique, dat in 1990 om werd gedoopt tot RTL 4. Het is tegelijkertijd 20 jaar geleden dat het programma stopte. .

In het Hoornse museum zullen fragmenten en bewaarde memorabilia interactief ten toon worden gesteld zodat de kijkers van toen hun herinneringen kunnen herbeleven.

Het eenzame begin van RTL Veronique in Luxemburg, het ontstaan van het duo, de bonte zaterdagochtend, de films, het droomhuwelijk, de Megadagen, de typetjes, de liedjes, Pittige Tijden, beelden achter de schermen, de Pittige Popconcerten en de afscheidsshow op 2 oktober 1999 en meer komt voorbij.

De aandacht op social media en de vraag om fragmenten en verhalen van het toenmalige Telekids zijn directe aanleiding geweest voor deze bonte expositie. Op nonstalgiesites als  Forever Telekids, Wij houden van The 90 en EnToen.TV zijn fragmenten terug te vinden. Telekids is als merk in 2010 teruggekeerd en wordt op RTL 8 gebruikt als merknaam voor de kinderprogrammering, ook is sinds 2013 het themakanaal RTL Telekids via pluspakketten te zien.

Meer dan 60.000 bezoekers komen jaarlijks naar Hoorn voor de exposities in het Museum van de 20e eeuw. Het museum bestaat dit jaar 25 jar. Thans is de expositie over de televisieheld Flois te zien.

Carlo Boszhard en Irene Moors: "Met Telekids is voor ons alles begonnen. Onze TV carrières  en onze liefde voor elkaar als duo. Nog dagelijks worden wij aangesproken door de kinderen van toen over hoe zij ooit zo enorm genoten hebben van de Telekids ochtenden. Echt geweldig dat er na al die jaren een overzichtstentoonstelling komt van die legendarische tijd."

Ruud Hendriks, voormalig programma directeur RTL Veronique "In de zomer van 1989 stond een klein clubje medewerkers van het slecht gefinancierde RTL Veronique voor de vraag hoe te concurreren met de machtige publieke omroep en het 'rijke' TV10 van Joop van de Ende. Het was ons duidelijk dat RTL het met groot amusement nooit zou winnen maar ook dat er op zaterdagochtend grote kansen lagen voor eigen kinderprogramma's. Die moesten juridisch gezien wel in Luxemburg worden opgenomen. Ik zag bij de NCRV Irene Moors, een frisse meid met groot talent die niet alleen bereid bleek de sprong in het diepe te wagen maar ook wekelijks naar Luxemburg te reizen. De rest is historie Telekids werd een instituut en Irene een van de weinige echte eigen RTL gezichten."

Hans Stuijfbergen, directeur Museum van de 20e eeuw: "Telekids met Carlo en Irene heeft natuurlijk tv-geschiedenis geschreven. Wat voor mijn generatie Stuif-es-in was, was in de jaren 90 natuurlijk dit programma. Daar wilde je bij zijn, daar werd over gesproken. Kinderprogramma's van nu hebben goed gekeken naar Telekids. Daarom is het terecht dat er nu een tentoonstelling over dit programma komt."

www.museumhoorn.nl
www.telekids.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie