Film1 stopt alle activiteiten
01-05-2019 10:54:00 | Door: David de Jong | hits: 15532 | Tags:

Film1 stopt in de komende maanden alle activiteiten. Dit bevestigt Lisa Broock, vice president corporate communications bij Sony Pictures Entertainment vanuit Califonië in de Verenigde Staten in antwoord op vragen van Nederlands MediaNetwerk. Per 1 augustus 2019 zullen Film1 Premiere, Film1 Drama, Film1 Action, Film 1 en Film1 Family stoppen met uitzenden. Het on-demandaanbod stopt ook.

Het was in de afgelopen periode mogelijk Film1 via providers als Ziggo en KPN af te nemen, alsmede via het eigen OTT-product. Lisa Broock wilde verder geen commentaar geven op dit moment. Het is onbekend hoeveel abonnees Film1 telt. Film1 is bij nagenoeg alle televisiedistributeurs beschikbaar in lineaire en in on-demandvorm.

Film1 is de oudste betaaltelevisiezender van Nederland. De zender komt voort uit het in 1985 gestartte FilmNet dat in 1997 werd overgenomen en omgedoopt tot Canal+. Nadat Liberty Global de activiteiten in 2006 overnam werden de kanalen voor het filmdeel omgedoopt tot Film1, dat in 2015 door Sony werd overgenomen.

Het einde van Film1 lijkt volgens insiders te maken te hebben met een strijd om filmrechten. Disney, dat onlangs 20th Century Fox overnam en met een eigen streamingdienst zal starten onder de noemer Disney+, trok haar filmrechten in. Daarnaast is er een hevige strijd gaande om filmrechten, waarbij Netflix, Amazon Prime en Videoland, maar ook partijen als VodafoneZiggo en KPN trachten premiumfilmrechten te verkrijgen.

Gevolg is dat voor Film1 er steeds minder filmrechten beschikbaar waren. Bij het einde van Film1 zal moeten blijken hoe Sony haar eigen films voortaan bij het publiek thuis zal brengen. Film1 maakt deel uit van dezelfde divisie als waar Sony de filmrechten aan andere partijen verkoopt. Sony is in Europa overigens nog wel actief met onder andere filmzenders in het Verenigd Koninkrijk en Italië, zij het dat deze zenders reguliere zenders zijn en geen premiumzenders. Providers als VodafoneZiggo en KPN wilden niet reageren op het nieuws over het einde van Film1.

www.film1.nl
www.sonypicturestelevision.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie