Filosofisch Kwintet start seizoen met Macht, Media en Manipulatie
17-06-2020 13:30:00 | Door: David de Jong | hits: 1563 | Tags:

Het Filosofisch Kwintet start haar tiende seizoen met het thema Macht, Media en Manipulatie. Daarin onderzoekt Clairy Polak samen met haar gasten manipulatie, beïnvloeding en waarheid. Wat is de rol van manipulatie in politiek, wetenschap, commercie en ons eigen leven. Welke machten en krachten zitten erachter, en hoe kunnen wij ons daartegen weren? Hoe weten we nog wat waarheid is en wat leugen? En wat staat er voor ieder van ons op het spel?

Is het verdedigbaar om burgers in corona-tijd alert te houden door ze bang te maken? In één van de vele denktanks waar Daan Roovers, Denker des Vaderlands, aan deelneemt, werd deze gedachte geopperd. Het brengt het gesprek in de eerste aflevering van Het filosofisch kwintet van omroep Human op vragen als: wanneer verandert een duwtje in de goede richting in kwaadwillige manipulatie? Maakt het uit wie er manipuleert? Maakt het uit welke bedoelingen de manipulator heeft? Wat doet manipulatie met ons vertrouwen in media, politiek en rechtsstaat?

Filosofen Herman de Regt, Daan Roovers, Fleur Jongepier en gedragswetenschapper Reint Jan Renes spreken met Clairy Polak over het manipuleren in het publiek belang.


Dagelijks staan we bloot aan zichtbare en onzichtbare beïnvloeding van ons brein. Via allerlei methoden worden we overtuigd iets te denken of te doen, soms op misleidende wijze. Via sociale en gevestigde media vinden leugens en nepnieuws een weg, dankzij trollen en nepaccounts. De verschillende vormen van manipulatie beïnvloeden politiek, onderwijs, rechtstaat en wetenschap. Het beïnvloedt ons allemaal.

Het Filosofisch Kwintent is 5 zondagen te zien op NPO1 in plaats van Buitenhof alsmede via NPO Start.

Credits foto: Anna van Kooij


www.human.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie