[Forum] Martijn Caspers: komst Disney+ betekent uitholling bestaande streamingdiensten
23-08-2019 13:32:48 | Door: David de Jong | hits: 2521 | Tags:

Voor bestaande streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland, maar ook voor bijvoorbeeld Ziggo Movies & Series betekent de komst van Disney+ een verdere uitholling van hun contentportfolio. Disney was de afgelopen maanden al bezig om haar eigen content en licenties te onttrekken van de concurrerende platformen. Voor de overige SVOD-partijen betekent dit dat er een nog grotere druk komt te liggen op hun eigen original content, en daarmee op het beschikbare productiebudget.
 
Voor aanbieders van traditionele, lineaire televisie vormt de introductie van Disney+ wederom een geduchte contentconcurrent. Hoewel de tijd die we aan contentconsumptie spenderen alsmaar toeneemt, kannibaliseert de kijktijd naar SVOD diensten fors op de lineaire kijktijd. De strijd om de consumer eyeballs is heftiger dan ooit. De hedendaagse kijker is verwend: met één druk op de knop kan nagenoeg alle denkbare content bekeken worden, vaak in superieure Ultra HD of 4K kwaliteit en in de meeste gevallen zonder commerciële onderbrekingen. Netflix heeft aangetoond dat de kritisch contentconsument bereid is om voor kwalitatieve content (fors) te betalen.
 
Ondanks de relatief beperkte maandelijkse investering vraagt Disney+ 6,99 euro per maand, oftewel 69,90 euro per jaar, is het de vraag hoeveel méér geld de Nederlandse consument bereid is uit te geven aan nog meer content. Wanneer zijn we subscription fatigue? Alhoewel Netflix geen Nederlandse cijfers deelt zijn dit volgens realistische schattingen minimaal 2 miljoen huishoudens. Ook werd deze week bekend dat de betaalde streaming dienst van de publieke omroepen, NPO Start Plus, maar liefst 250.000 abonnees heeft. Daarnaast schat MAGNA in dat RTL met haar Nederlandse SVOD dienst Videoland minimaal 500.000 huishoudens maandelijks van content voorziet.
 
Voor adverteerders brokkelt het imperium lineaire televisie langzaam aan af. Nu is het natuurlijk nog lang niet zo ver, maar is het wel zaak om alvast vooruit te denken. Een recent voorbeeld zijn de diverse product placements in het nieuwe seizoen van Stranger Things. Maar liefst 41 miljoen huishoudens zagen in het openingsweekend adverteerders als H&M, Nike, Coca-Cola en Burger King in deze Netflix Original-serie langskomen. Wellicht is dit niet het juiste podium voor actiematige campagnes, maar voor branding heeft Netflix de deur inmiddels op een kier gezet.

Martijn Caspers is Contracting Director bij MAGNA

Deze bijdrage is onderdeel van ons forum over wat de komst van Disney+ voor het Nederlandse medialandschap betekent.

Dat forum staat hier

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie