[Forum] Wat betekent de komst van Disney+ voor het Nederlands medialandschap?
27-08-2019 12:00:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4375 | Tags:

Met regelmaat leggen wij een aantal bepalende spelers in de markt een vraag voor. Deze keer gaat het forum over de betekenis van de komst van Disney+ voor het Nederlands medialandschap.

Disney+ start op 12 november 2019 in Nederland. Nederland is het eerste Europese land waar Disney+ wordt gelanceerd. Diezelfde dag start de streamingdienst van Walt Disney Company ook in de Verenigde Staten en Canada.

Dat Nederland samen met de Verenigde Staten en Canada de wereldprimeur heeft, is opzienbarend en misschien wel iets om trots op de zijn en alleen al over dit aspect van de lancering zouden we een forum organiseren maar dat doen wij niet.

Wat wij graag willen weten, is wat de komst van Disney+ betekent voor het Nederlands medialandschap:

  • Wat betekent dit voor bestaande streamingdiensten als Netflix, Videoland (RTL) en Pathé Thuis?
  • Wat betekent dit voor exploitanten van lineaire televisie: NPO, RTL/BrandDeli en Talpa Network?
  • Wat betekent dit voor andere exploitanten met posities en ambities in streaming video zoals DPG Media, TMG/Wayne Parker Kent (Mediahuis) en NDC Mediagroep?
  • Wat betekent dit voor Nederlandse film- en televisieproducenten?
  • Wat betekent dit voor bioscoopexploitanten?
  • Wat betekent dit voor de ontwikkeling van hybride VOD modellen (gratis of lager geprijsd VOD gecombineerd met reclame)?
  • Wat betekent dit voor adverteerders en mediabureaus?

 

Mike Hendrixen, oprichter en mede-eigenaar van Vertigo6: "Er zijn maar weinig partijen met zo’n rijke back catalogue aan klassiekers en het aanbod aan kinderproduct is door Disney Channel-content eindeloos. Netflix heeft de afgelopen jaren hard geprobeerd een eigen portfolio aan kinder- en familietitels te bouwen door samenwerkingen met onder meer Dreamworks Animation, bekend van onder meer Spirit, Trollhunters en het succesvolle Draken. Videoland heeft 260 kindertitels, en hoewel er overlap is met Netflix, biedt Videoland wat meer originele content van Nederlandse bodem. Maar in alles lijkt Disney deze strijd met gemak te kunnen winnen. En stel je eens voor dat ze straks seriespin-offs gaan maken van Cars, Frozen en Toy Story…lees verder

 

Jeroen Verkroost, zelfstandig adviseur en interim-manager bij Verkroost.com: "Ik denk wel dat Netflix voorlopig nog marktleider blijft, zeker wereldwijd met ruim 150 miljoen aansluitingen, maar de komst van Disney gaan ze voelen. Nederland is natuurlijk een goede markt voor streaming diensten. Netflix heeft in Nederland een relatief hoge penetratie, terwijl het hier toch directe concurrentie heeft van lokale speler Videoland. Met name vanuit de US, waar al meer dan 300 streaming diensten actief zijn, komen er nog meer nieuwe toetreders aan de komende jaren.

Maar die krijgen het zwaar naast Disney, Netflix en Videoland. Die dekken samen namelijk netjes de drie grote kijkers marktsegmenten af; het veilige Disney voor gezinnen, het wat meer edgy Netflix voor 18-35 jarigen en Videoland voor de Hollands georiënteerde 40 plus RTL4 vrouw... lees verder

Luc van Os, CEO Hearst Netherlands: "De digitale fragmentatie van het TV landschap neemt door de komst van Disney+ alleen maar toe. Dat dit impact heeft op lokale broadcasters lijkt evident. Wel geloven wij bij Hearst bij uitstek in kwalitatieve content en een brand safe omgeving waar prima voor betaald kan worden. De vorm waarop zijn wij ook aan het onderzoeken, denk aan een Elle of Cosmopolitan membership. Waarbij je naast premium content (digitaal dan wel print) ook toegang krijgt tot gave events of voordeel krijgt bij aangesloten e-commerce partners.

Wel zijn we benieuwd naar de ontwikkelingen op advertising gebied. De meeste adverteerders hebben de weg naar Google en Facebook inmiddels goed kunnen vinden, gaan deze ontwikkelingen op contentgebied ook impact hebben op shift in advertising gebied? En hoe ga je bijvoorbeeld om met branded content en echte engagement om binnen dit soort platformen?

Kortom, er gebeurt genoeg in het Nederlandse medialandschap, en wij verwelkomen dan ook onze kwaliteitscollega’s bij Disney en wensen ze veel succes!"

Martijn Caspers, Contracting Director bij MAGNA: "Voor bestaande streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland, maar ook voor bijvoorbeeld Ziggo Movies & Series betekent de komst van Disney+ een verdere uitholling van hun contentportfolio. Disney was de afgelopen maanden al bezig om haar eigen content en licenties te onttrekken van de concurrerende platformen. Voor de overige SVOD-partijen betekent dit dat er een nog grotere druk komt te liggen op hun eigen original content, en daarmee op het beschikbare productiebudget.
 
Voor aanbieders van traditionele, lineaire televisie vormt de introductie van Disney+ wederom een geduchte contentconcurrent. Hoewel de tijd die we aan contentconsumptie spenderen alsmaar toeneemt, kannibaliseert de kijktijd naar SVOD diensten fors op de lineaire kijktijd. De strijd om de consumer eyeballs is heftiger dan ooit. De hedendaagse kijker is verwend: met één druk op de knop kan nagenoeg alle denkbare content bekeken worden, vaak in superieure Ultra HD of 4K kwaliteit en in de meeste gevallen zonder commerciële onderbrekingen. Netflix heeft aangetoond dat de kritisch contentconsument bereid is om voor kwalitatieve content (fors) te betalen.... lees verder

David de Jong, redacteur Nederlands MediaNetwerk: "Disney+ lanceert vooralsnog compleet zelfstandig als OTT-product. Met andere woorden; niet verkrijgbaar via KPN of VodafoneZiggo. Zo begon Netflix ook. Verder gelooft de Walt Disney Company erg in zichzelf. Op zich niet vreemd als je de Nederlandse BoxOffice bekijkt: veel familiefilms van het soort waar Walt Disney groot mee is geworden.

Er zal weinig Nederlandse content bij Disney+ worden aangeboden, men zet liever in op videocontent van 20th Century Fox, Disney Studios (inclusief Pixar), ABC, Marvel Studios, Lucasfilm en zenders als National Geographic en 24Kitchen. Mogelijk kan de Walt Disney Company met de Eredivisie die het via Fox Sports exploiteert, nog met Disney+ interessante commerciële combinaties maken, net zoals het met ESPN in de Verenigde Staten zal doen.

Wereldwijd is Walt Disney Company bezig om rechten weg te halen bij derden. Netflix, Amazon Prime en Film1 hebben dat gemerkt. Wat kan volgen, is dat ook VodafoneZiggo en KPN geen films meer van Disney kunnen aanbieden. Gevolg? Hun aanbod verschraalt en KPN en/of Ziggo kunnen niet meer pronken met de grote Disney/Fox-producties... lees verder

Jaap Bruijnen, COO van Pathé Thuis in juli in de radiouitzending van Marketing Report: "Alle initiatieven die worden aangekondigd, bevinden zich in het abonneedomein. Het domein waar wij niet in opereren. Wat ik heel spannend vind, is dat al die grote partijen allemaal delen van de filmmarkt gaan aanbieden, exclusief. Wat bij Disney is, is niet bij Warner, wat bij Warner is, is niet bij Universal. Dat wordt een heel interessant gevecht. Wij zitten daar toch aan de zijlijn en zeggen: alle 400 films die in Nederland in de bioscoop komen, zijn bij Pathé Thuis te zien, kom kijken. Bij ons geen aggregatie."

Luister het volledige interview met Jaap Bruijnen als podcast hier:

 

Stuur jouw bijdrage aan  dit forum naar Bas Vlugt | bas@nederlandsmedianetwerk.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie