[Forum] Wat zou een reclame-vrije Publieke Omroep betekenen voor exploitanten, adverteerders en bureaus?
20-01-2019 17:49:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4063 | Tags:

De NPO wil reclame op haar platforms afbouwen. Als eerste bij de kinderprogrammering van Zapp & Zappelin, waarna de online platforms van de NPO volgen. Dit stelde NPO voorzitter Shula Rijxman tijdens haar nieuwjaarstoespraak.

Wij leggen een aantal bepalende spelers in de markt deze vraag voor:

Wat zou een reclame-vrije Publieke Omroep betekenen voor exploitanten, adverteerders en bureaus?

Thijs Muller is directeur van Havas Media Nederland: "Een reclame-vrije publieke omroep is een buitengewoon interessante vraag. Maar is het wel de juiste? Wij zijn van mening dat de vraag mag worden omgedraaid: hoe behouden we de kwaliteit van de NPO? En welke financiering past daarbij dan het beste?  Laten we één ding vooropstellen: de NPO maakt steengoede televisie en radio. Ze is een bolwerk van creativiteit die bovendien gewend is om met budgetbeperkingen te werken en toch te blijven leveren. Zie bijvoorbeeld De Luizenmoeder. Dat is buitengewoon knap.

Ze staat nu wel onder druk. De politiek gaf haar minder geld de afgelopen jaren. De relatie zender-omroep-producent ligt onder een vergrootglas. Ze ondervindt daarnaast (net als de commerciële zenders) concurrentie van streamingdiensten. En haar STER-inkomsten dalen. Zou een reclamevrij model hier verbetering in brengen... lees verder hier

Henriette van Swinderen, directeur Bond van Adverteerders: "De huidige duale financiering van de publieke omroep biedt vele voordelen. Reclames garanderen een pluriforme, kwalitatieve publieke omroep. Het reclamevrij maken van de NPO heeft uitsluitend negatieve gevolgen voor de burger als kijker en belastingbetaler en de adverteerder. Reclame draagt bij aan een financieel gezonde publieke omroep van een hoog niveau, zonder dat er aan kwaliteit of onafhankelijkheid wordt ingeboet. Dankzij reclame-inkomsten krijgt het publiek op televisie en online gratis toegang tot een groot informatie- en entertainmentaanbod... lees verder

Niels Bruinsma,strategisch directeur bij Abovo Media: "Een reclamevrije Publieke Omroep zorgt niet alleen voor een gat in de begroting van de Nederlandse overheid, maar ook voor een gat in het medialandschap. Momenteel zijn er 3 partijen actief in de TV markt, waarbij de Ster (NPO), en RTL/BrandDeli ‘by far’ de grootste zijn en met elkaar concurreren. Derde partij Talpa TV is vooralsnog op afstand de kleinste partij die alleen interessant lijkt te gaan worden voor aanvullend bereik op één van beide grote TV exploitanten.
 
Bij het wegvallen van de Ster ontstaat naar alle waarschijnlijkheid een forse verdere prijsverhoging van commerciële TV zendtijd door schaarste in combinatie met een flinke verlaging van het bereikspotentieel, waardoor het mediumtype wederom zakt in de belangstelling van adverteerders. Degene die hier het meeste voordeel bij zullen hebben zijn de Amerikaanse grootheden in de online wereld, Facebook en Google (waaronder YouTube). Daar zal het grootste deel van het mediabudget immers terug worden geplaatst.
 
Op radio zal een vergelijkbaar scenario zich afspelen, hoewel de Ster daar nu al veel kleiner is dan de grootste concurrent, in dit geval Talpa Radio. Radio is veel minder een zap-medium, dus valt er een flinke luisteraarsgroep compleet weg voor adverteerders. Deze groep zal simpelweg niet meer te bereiken zijn met het mediumtype. Ook is er een veel minder duidelijk online alternatief voor radio inzet, hoewel Spotify natuurlijk niet uit dit landschap weg te denken is.
 
Vanuit concurrentie oogpunt, het scherp houden van tarieven en kwaliteit, en ook bereikspotentieel van de verschillende mediumtypen zouden wij dus niet gebaat zijn bij een de-commercialisering van de Ster."

Stuur jouw bijdrage aan dit forum aan Bas Vlugt: bas@nederlandsmedianetwerk.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie