[Forum] Wat zou het opheffen van NPO 3 betekenen voor de advertentiemarkt?
17-10-2018 09:47:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2859 | Tags:

De Telegraaf meldt dat zowel CDA als ChristenUnie zijn gedraaid in hun denken over de Publieke Omroep, wat opheffen van NPO 3 dichterbij zou brengen.

De vraag is: Wat zou het opheffen van NPO 3 betekenen voor de advertentiemarkt?

Jeroen Verkroost, Managing Director Digital Omnicom Media Group: "Om te beginnen; dit gaat de komende twee jaar niet gebeuren. Maar theoretisch; Als je naar de nationale GRP voorraad kijkt op 13+ betekent het sluiten van NPO 3 niet veel meer dan het verlies van 2-3 procent inventaris.

En dat is nog zonder tekening te houden met substitutie. Want in feite zal de impact nog lager zijn, iedereen en zijn moeder bij de NPO zal begrijpen dat ze Klokhuis en Jeugdjournaal dan naar NPO 2 moeten verhuizen, wat de impact op GRP voorraad en prijzen nog verder zal verminderen - en NPO 2? Daarvoor zouden deze programma’s een welkome aanvulling zijn.

Als bezuinigingsmaatregel stelt het natuurlijk ook niet heel veel voor, want zo heel veel minder overhead zal je niet hebben en de NPO 3 programma’s zijn nou ook weer niet extreem duur. De advertentiemarkt? Die voelt hier niet erg veel van maar verschuift uiteindelijk toch wel verder naar digital..."

Jasper van Doesselaar, Head of AV bij Magna Global: "Het afschaffen van NPO3 in zijn huidige vorm zou voor de advertentiemarkt geen hele grote gevolgen hebben. Over het algemeen is het aantal kijkers naar NPO3 al beperkt en ik ga ervan uit dat de programma’s die het nog relatief goed doen (onder meer. Luizenmoeder, Zondag met Lubach, Keuringsdienst van Waarde) hun weg wel zullen vinden naar NPO1 of NPO2.

Het opheffen van NPO3 betekent voor adverteerders wel minder mogelijkheden om middels lineaire televisie hun doelgroep(en) effectief te bereiken. Ook de concurrentiepositie van de Ster op de advertentiemarkt zal verder verslechteren. Dat jongeren minder televisiekijken is een feit maar om dat als reden aan te voeren om NPO3 dan maar helemaal af te schaffen is wellicht wat kort door de bocht. Een andere invulling van NPO3 zou wellicht kunnen leiden tot overall meer kijkers voor de Publieke Omroep waardoor de Ster-inkomsten zelfs weer zouden kunnen stijgen."

Sandra Hofstede, Managing Director MediaScience: "Antwoord: weinig. Voor adverteerders zijn er voldoende andere media en middelen om deze doelgroep te bereiken en voor de publieke omroep zouden de gederfde inkomsten uberhaupt niet moeten uitmaken - naar mijn weten is maximaliseren van reclame-inkomsten geen doelstelling voor ze. het bieden van breed prikkelend aanbod wel dus daar zit volgens mij vooral het grote verlies..."

 
Stuur jouw bijdrage aan dit forum naar Bas Vlugt - bas@nederlandsmedianetwerk.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie