Fox Sports: NOS en veel distributeurs stoppen betalingen; coulance voor horeca en sportverenigingen
29-05-2020 17:58:00 | Door: David de Jong | hits: 2166 | Tags:

De NOS en veel distributeurs zijn gestopt met het betalen van de vergoedingen aan betaalzender Fox Sports bij gebrek aan live Eredivisie-voetbal door de coronamaatregelen. Uit een rondgang bij betrokken partijen wordt enerzijds geen commentaar gegeven, anderzijds wordt aangegeven dat men in gesprek is daarover.

Eerder maakte Chris Woerts CWO Consultancy & Marketing bij Veronica Inside al bekend dat dit aan de orde zou zijn. Fox Sports is voor 51 procent in handen van Walt Disney Company. Het resterende deel is onder meer in handen van Eredivisie CV (circa 35 procent). De KNVB heeft 4,9 procent in handen. Fox Sports heeft de liverechten van het Eredivisievoetbal tot 2025 in handen; de NOS heeft de samenvatrechten tot 2022 gekocht van Fox Sports. Sommige distributeurs moeten voor alle abonnees (dus ook zonder Fox Sports-abonnement) geld afdragen aan Fox Sports. VodafoneZiggo, waarvan het contract eind juli 2020 afloopt, betaalt nog alleen voor de daadwerkelijke Fox Sports-abonnees en is in pittige onderhandeling beland.

Voor klanten van Fox Sports Zakelijk, oftewel horeca-ondernemers en sportkantines, heeft Fox Sports een regeling getroffen. Daarbij zal Fox Sports de gelden voor de periode 15 maart tot 1 juni 2020 niet incasseren. Voor sportclubs, casino's, sportclubs en sportkantines geldt dat onder voorbehoud tot eind augustus 2020. Als partijen al betaald hebben, wordt een gratis extra periode aangeboden. Begin april 2020 gaf Fox Sports te kennen mee te willen denken met horeca-ondernemers.

Koen Adriaanse, senior communication advisor bij de NOS: "Deze situatie heeft voor iedereen die investeert in de Eredivisie consequenties. Ook voor de rechtenhouders. De NOS voelt de verantwoordelijkheid om met de betrokken partijen over de ontstane situatie te praten en doet dat ook. Om samen op zoek te gaan naar een passende oplossing. Het is gemeenschapsgeld en dat vraagt om zorgvuldigheid. Dat geldt voor alle rechtenpakketten van evenementen/competities die geen doorgang vinden. Daarover praten we liever direct met de betrokkenen, dan via de media."

Ellen van Heerwaarden, woordvoerder externe communicatie bij KPN: "Wij zijn momenteel in gesprek met Fox Sports en Disney - het Amerikaanse moederbedrijf van Fox Sports - over hoe we om moeten gaan met de huidige bijzondere situatie waarbij er vanwege corona in Nederland niet gevoetbald wordt en er geen (live) voetbalwedstrijden worden uitgezonden. Samen met Fox Sports bekijken we wat dit betekent voor het contract en hierover doen we verder geen uitspraken. Belangrijk om te benadrukken is dat onze steun als sponsor van de Eredivisie en de KNVB losstaat van deze gesprekken. We blijven als trouwe partner onverminderd de sport in de breedte steunen; van de Eredivisie en de Oranje leeuwinnen tot het amateurvoetbal en de Nederlandse jeugd."

Ilse de Sain, manager external communications VodafoneZiggo: "Zoals gebruikelijk doen wij over de inhoudelijke uitwerking van contracten geen uitspraken."

Maarten van Rooijen, Communication Director bij Fox Sports: "Ik kan daar geen antwoord op geven, wij doen nooit uitspraken over contractuele zaken met betrekking tot onze partners."

Sherida van IJsselmuide, PR-consultant bij Bijl PR voor T-Mobile Netherlands: "We doen geen mededelingen over lopende contracten. Door de coronacrisis is inderdaad het eredivisievoetbal stilgelegd. We zijn regelmatig met Fox Sports in gesprek over allerlei onderwerpen, maar doen hier verder geen inhoudelijke uitspraken over."

www.foxsports.nl
www.nos.nl
www.kpn.com
www.t-mobile.nl
www.vodafoneziggo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie