Fox Sports wordt ESPN per 1 januari 2021
01-12-2020 08:29:00 | Door: David de Jong | hits: 5055 | Tags:

Fox Sports wijzigt per 1 januari 2021 haar naam in ESPN. Dit is een gevolg van de overname van 21st Century Fox door Walt Disney Company op 20 maart 2019. Walt Disney Company heeft de naamswijziging inmiddels bevestigd, nadat in september 2020 Chris Woerts al wereldkundig maakte dat een naamswijziging aanstaande was. Walt Disney Company bezit 51 procent van Eredivisie Media & Marketing waar het Nederlandse Fox Sports onder valt. Wat dit zal betekenen voor de Nederlandse televisiezender Fox, die ook onder Eredivisie Media & Marketing valt, is onduidelijk. In Latijns Amerika worden de Fox-zenders omgedoopt tot Star, een merk dat Walt Disney in Azië meekocht met 21st Century Fox en aldaar sinds begin jaren '90 bestaat.

Walt Disney Company was eerder in de Verenigde Staten al begonnen met naamswijzigingen om de merknaam FOX uit haar operaties te halen. Productiemaatschappij 20th Century Fox TV heeft haar naam gewijzigd in 20th Century Television. Fox 21 Television Studios is omgedoopt tot Touchstone Television. Ook 20th Century Fox en Fox Searchlight Pictures zijn omgedoopt tot 20th Century Studios en Searchlight Pictures.

Amerikaanse zenders

De Amerikaanse zenders Fox, Fox Sports, Fox Business en Fox News blijven in de Verenigde Staten bestaan via Fox Corporation van de familie van Keith Rupert Murdoch, de oorspronkelijke eigenaar van 21st Century Fox. Fox Sports bestaat op dit moment in onder meer Zuid-Oost Azië, Latijns-Amerika, Brazilië en Nederland. Eerder was aangekondigd dat in Brazilië de zenders in 2022 tot EPSN worden omgedoopt .

Daarnaast is Walt Disney in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië, Bulgarije, Spanje, Griekenland, Polen, Scandinavië, Duitsland, Latijns-Amerika, Australië Nederland en Vlaanderen actief met Fox-zenders. Wat daarmee gebeurt, is niet duidelijk. Walt Disney is eigenaar van de merken ABC (Verenigde Staten) en Star TV (Azië).

Fox en de Eredivisie

Fox Sports startte op 1 augustus 2013 en heeft tot 1 augustus 2025 de (live-)uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie. ESPN is voor 80 procent in handen van Walt Disney Company en voor 20 procent van Hearst Corporation. ESPN, dat sinds de jaren 70 in de Verenigde Staten actief is als betaalzender, stond oorspronkelijk voor Entertainment and Sports Programming Network. Hearst Corporation neemt geen belang in de Nederlandse operatie. Voor Nederland gaat het alleen om een merkenrechtenovereenkomst.

Het merk ESPN was in Nederland beperkt actief met de zenders ESPN Classic (van 2003 tot 2013) en ESPN America (van 2009 tot 2013). Ook was ESPN - destijds nog niet in handen van Walt Disney - van 1986 tot 1993 aandeelhouder van het toenmalige SportNet (Nederlandse versie van Screensport) dat in 1993 fuseerde met Eurosport waar ESPN nog tot mei 2000 een derde van de aandelen van had.

Fox Sports Go zal worden omgedoopt tot ESPN Watch en de Fox Sports app zal worden vervangen door de ESPN app. De zendernamen zullen worden gewijzigd in ESPN, ESPN2, ESPN3, ESPN4, ESPN5 en ESPN6. De pakketnamen worden ESPN Eredivisie, ESPN International en ESPN Compleet.

Op 7 december 2020 gaat een campagne van start om  de rebranding bekend te maken bij het grote publiek. Deze campagne is door TBWA\Neboko ontwikkeld en zal via televisie, online, social media en radio worden uitgezonden. Regisseur van de campagne is Jeroen Annokkee van Annomann.

Patritia Pahladsingh, Managing Director TBWA\Nebok: “Het leuke aan deze rebranding campagne is dat we als kijker meegenomen worden achter de schermen bij ESPN. We ervaren van dichtbij de humor en interactie die er is tussen de mensen die de zender maken. Dit geeft vertrouwen dat we ook onder een nieuwe naam nog steeds kunnen genieten van het mooiste voetbal.”Marco de Ruiter, Country Manager & head of Media Benelux: "ESPN staat wereldwijd al ruim 40 jaar bekend om de hoge kwaliteitstandaard van live sportverslaggeving, op alle beschikbare platforms. Bovenal is ESPN befaamd om zijn storytelling, zowel in live registraties als in originele programmering. Met een indrukwekkende collectie van prijswinnende sportfilms en documentaires als resultaat."Frank Rutten, CEO van (Fox) Eredivisie Media & Marketing: "We zijn trots op de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt. Dat we nu met onze Nederlandse zenders aansluiten bij de wereldwijde ESPN-familie, verspreid over meer dan zestig landen en zeven continenten, biedt weer volop nieuwe kansen om verder te groeien. Met toegang tot het rijkelijk gevulde ESPN-filmarchief en het internationale nieuwsnetwerk van ESPN kunnen we de sportliefhebbers in Nederland nog beter bedienen, zowel op tv als online."

www.waltdisneycompany.com
www.espn.com
www.foxsports.nl
www.foxsportswordtespn.nl
www.espn.nl

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie