Franse megafusie tussen TF en M6 op losse schroeven
27-07-2022 11:57:00 | Door: David de Jong | hits: 1837 | Tags:

De fusie van de Groupe TF1 en Groupe M6 lijkt op losse schroeven te komen na een negatief advies van een caseteam van de Franse mededingingsautoriteit Autorité de la Concurrence. Deze constateert volgens de fusiepartners dat er significante zorgen bestaan over concurrentiemogelijkheden na de fusie en met name op de advertentiemarkt.

Fusie van de baan?

Om dit tegen te gaan zouden er dusdanige maatregelen moeten worden genomen dat de fusie van de baan zal zijn, aldus een gezamenlijke verklaring van Groupe TF1, Groupe M6 en de belangrijkste aandeelhouders Bouygues en RTL Group.

Op dit moment willen de betrokken partijen de fusievoorstellen desondanks doorzetten en binnen drie weken een officiële reactie geven op de bevindingen waarbij op 5 en 6 september hoorzittingen gepland zijn bij de Franse mededingingsautoriteit waarna het de verwachting is dat in oktober een officiële beslissing wordt genomen door de board van de Franse mededingingsautoriteit. Die kan het (niet-bindende) advies van het caseteam naast zich neerleggen, maar dat is volgens Franse media op dit moment niet de verwachting. Naast de mededingingsautoriteit moet ook de Franse tegenhanger van het Commissariaat voor de Media (ARCOM) een beslissing nemen hierover; deze zou in november 2022 volgen.

75 procent van Franse tv-reclame naar TF1/M6

De bedoeling is dat met de fusie een synergie van tussen de 250 en 300 miljoen euro behaald kan worden. Het fusiebedrijf zou 75 procent van de Franse televisiereclame-omzet beheersen, mede dankzij een reclameverbod van 20:00 tot 06:00 uur op de publieke Franse zenders die ook geen reclame meer voor de jeugd mogen uitzenden.

De fusie van Groupe TF1 en Groupe M6 was in mei 2021 aangekondigd en zou bij een goedkeuring vanaf begin 2023 geëffectueerd worden. Beide bedrijven waren al bezig zich voor te bereiden op de fusie en kondigden al aan de themazenders TFX en 6ter te verkopen aan Altice en bereidt zich voor om de uitzending van de themazender Paris Première via de digitale ether te stoppen om tegemoet te komen aan mededingings-eisen. Groupe TF1 zou dan weer bezig zijn om in het kader van de fusie een aantal marketingbedrijven en online/e-commercebedrijven te verkopen. Na de fusie zou RTL Group 16 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen en Bouygues 30 procent. 

Bouygues en RTL Group

Groupe TF1 dat via een belang van 43,7 procent via Bouygues door Martin Bouygues gecontroleerd wordt, omvat de belangrijkste commerciële Franse zender TF1, vrije te ontvangen en pluspakketzenders, film- en televisieproductiesbedrijven, streamingplatforms, een reclame-exploitatiebedrijf, uitgeverijen van muziek, boeken en websites alsmede evenementenbedrijven. In Nederland zijn de productiebedrijven Tuvalu en Pupkin onderdeel van Groupe TF1.

Groupe M6 is actief met tv-zenders waaronder de hoofdzender M6 alsmede vrij te ontvangen en pluspakketzenders. Ook vallen de radiozenders RTL, RTL2 en Fun Radio onder  Groupe M6 die verder tv- en filmproductiebedrijven omvat en e-commercebedrijven, een muziekuitgever alsmede een reclameverkoopbedrijf. RTL Group (onderdeel van Bertelsmann) is met een belang van 48,26 procent de referentie-aandeelhouder.

Zie ook: [Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF1/M6 voor RTL Nederland en Talpa Network?

www.rtl.com
www.groupem6.fr
www.groupe-tf1.fr

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie