Franse televisiebedrijven TF1 en M6 fuseren
18-05-2021 00:11:00 | Door: David de Jong | hits: 1109 | Tags:

De Franse televisiebedrijven Groupe TF1 en Groupe M6 fuseren. Dit hebben de twee partijen en hun belangrijkste aandeelhouders Bouygues (van TF1) en RTL Group (van M6) bekendgemaakt.

Eerder was al bekend dat RTL Group overwoog zijn 48,3 procent belang in Groupe M6, en de volledige dochters in Belgie (RTL Belgium) en Nederland (RTL Nederland) te verkopen of samen te laten gaan met concurrenten in het kader van Europese consolidatieslagen. Bouygues heeft thans als referentie-aandeelhouder 43,2 procent van Groupe TF1 in handen. RTL Group is voor 76,3 procent in handen van Bertelsmann.

De gefuseerde televisiegroep krijgt Bouygues als referentie-aandeelhouder met 30 procent van het kapitaal en een controlerend stemrecht. RTL Group, waarmee een strategische samenwerking aangegaan wordt, verkrijgt 16 procent.

De fusie, die deels neerkomt op een overname door Groupe TF1 van concurrent Groupe M6, moet nog langs de mededingingsautoriteiten. TF1 en M6 vertegenwoordigen met de verkoop van televisiereclame op hun zenders gezamenlijk meer dan 70 procent van de Franse televisiereclamemarkt. Ook zou het door frequentievoorwaarden kunnen dat de groep delen moet afstoten, aangezien in Frankrijk digitale ethertelevisie van belang is voor de tv-ontvangst. Eén zendergroep mag maximaal 7 zenders via de digitale ether uitzenden, terwijl de gecombineerde groep er 10 heeft.

Het Franse fusiebedrijf draait op basis van de omzet uit 2020 gezamenlijk een omzet van 3,4 miljard euro en een operationeel resultaat van 461 miljoen euro. De bedrijven zijn actief met televisiezenders, radiozenders, contentproductie, reclameverkoop, filmproducties en meer. De verwachting is dat het fusiebedrijf eind 2022 van start gaat.

De bedrijven denken dat het fusiebedrijf beter in kan spelen op streamingdiensten, de productie van content en technologische ontwikkelingen. Nicolas de Tavernost die President-Directeur General is van Groupe M6 is de beoogde PDG van het fusiebedrijf. Gilles Pélisson, die thans PDG is van Groupe TF1, zal zich vanuit de directie van aandeelhouder Bouygues bezighouden met de mediadeelnemingen van Bougyues.

Vivendi (Canal+), Xavier Neil (Mediawan), Daniel Kretinsky (CMI France) en Mediaset hadden zich ook gemeld om Groupe M6 over te nemen. Met de fusie van Groupe TF1 en Groupe M6 is de vraag wat RTL Group met haar deelnemingen in België en Nederland zal doen.

www.groupem6.fr
www.groupe-tf1.fr
www.rtlgroup.com
www.bouygues.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie