Warner Bros. Discovery een feit: resultaat Fusie Discovery en WarnerMedia
09-04-2022 12:03:00 | Door: David de Jong | hits: 2479 | Tags:

Discovery en WarnerMedia zijn met ingang van heden één bedrijf. Het beursgenoteerde Warner Bros. Discovery is voortaan de bedrijfsnaam waar alle activiteiten onder vallen.

Het bedrijf omvat meer dan 100 merken, waaronder HBO, Warner Bros., Discovery, CNN, Boomerang, Cartoon Network, HGTV, Foods Network, TNT, Turner Classic Movies, Eurosport, TLC, Animal Planet, ID, DMax, Discovery Science, Cinemax, Boing, Cartoonito en Motortrend alsmede de streamingdiensten Discovery+ en HBO Max.

Aandeelhouders AT&T hebben meerderheid

De aandeelhouders van AT&T hebben 71 procent van het bedrijf in handen gekregen, waarbij het bedrijf volledig los staat van AT&T. 29 procent is voor de voormalige aandeelhouders van Discovery, waar John Malone met 21,2 procent de grootste individuele aandeelhouder van was. Hij ziet zijn aandelen verwateren in het fusiebedrijf. Als het gaat om de organisatie hebben de Discovery-leidinggevenden de overhand.

Beursgenoteerd

Uitgeversbedrijf Advance/Newhouse die circa 31 procent van Discovery in handen had, verkrijgt 8 procent van het fusiebedrijf. AT&T heeft nog eens 40,4 miljard dollar verkregen van Discovery. Warner Bros. Discovery zal beursgenoteerd zijn vanaf maandag 11 april 2022 onder de aanduiding WBD. De beursnotering van Discovery is komen te vervallen.

Omzet

Het gecombineerde bedrijf zal naar verwachting 52 miljard dollar aan omzet genereren, waarvan 15 miljard uit directe consumentenomzet. 14 miljard dollar is de bedoeling als aangepaste ebitda-winst te realiseren in 2023. De doelstellingen is 3 miljard dollar te behalen uit synergievoordelen. Eerder gingen de Europese Commissie en de Amerikaanse regering akkoord met de fusie.

Ook is eerder bekend gemaakt dat het de verwachting is dat op termijn de streamingdiensten Discovery+ en HBO Max tot één streamingdienst zullen versmelten.

Mijlpaal

David Zaslav, CEO van Warner Bros. Discovery: "De aankondiging van vandaag markeert een spannende mijlpaal die niet alleen voor Warner Bros. Discovery geldt, maar ook voor onze aandeelhouders, onze distributeurs, onze adverteerders, onze creatieve partners en nog belangrijker: consumenten over de hele wereld. Met onze gezamenlijke onderdelen en een gediversificeerd businessmodel brengt Warner Bros. Discovery het meest gedifferentieerde en complete portfolio van content via film, televisie en streaming."

"We vertrouwen er op dat we wereldwijd meer keuze kunnen brengen voor consumenten terwijl we creativiteit koesteren en aandeelhouderswaarde blijven creëren. Ik kan niet wachten om beide teams samen te brengen om Warner Bros. Discovery de beste plek te maken voor het vertellen van impactvolle verhalen."

Aandeelhouderswaarde

John Stankey, CEO van AT&T: "We staan aan het begin van een  tijdperk van connectiviteit. Vandaag markeet het begin van een tijdperk voor AT&T. Met het effectueren van deze transactie verwachten we met een record niveau te investeren in groeimarkten als 5G en glasvezel. Het is nu het moment om Amerika's beste breedbandbedrijf te worden."

"Tegelijkertijd focussen we op het leveren voor onze aandeelhouders. We verwachten te investeren voor groei, onze balans te versterken en onze schulden te verminderen. Dit allemaal terwijl we doorgaan om een aantrekkelijk dividend uit te betalen, waarmee we één van de best betalende dividendaandelen zijn in Amerika."

"Discovery erft met WarnerMedia een talentvol en innovatief team die dynamische groei realiseert als bedrijf die wereldwijd actief is en goed gepositioneerd is om de transformatie te leiden die plaats vindt in de sectoren van media entertainment, direct-to-consumer distributie en technologie."

"De combinatie van twee bedrijven zal WarnerMedia's gevestigde en leidende positie in de media en streamingmarkt versterken. Onze aandeelhouders zullen nu een significant belang hebben in Warner Bros. Discovery en diens toekomstige successen. We kijken ernaar uit om te zien wat het team van Warner Bros. Discovery zal bereiken met deze industrieleidende onderdelen."

Nederlandse gevolgen?

Over enige tijd zal blijken wat de fusie voor gevolgen heeft voor de Nederlandse operaties van Discovery (in Amsterdam-Noord met onder meer de exploitatie van tv-zenders als Discovery, Discovery Science, TLC, Eurosport1/2 en Discovery+) en WarnerMedia (waaronder HBO Max).

Ad Alliance (RTL Nederland) vertegenwoordigt de reclameverkoop van de Discovery-zenders; Bionic Media vertegenwoordigt die voor WarnerMedia-zenders als Cartoon Network en Boomerang. Discovery Benelux valt onder de cluster Discovery Germany, Switzerland & Austria & Benelux onder leiding van Susanne Aigner vanuit München.

CEO Discovery nu CEO Warner Bros. Discovery

David Zaslav, die al CEO was van Discovery, is benoemd als CEO van Warner Bros. Discovery. Hij is ook benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (Board of Directors) In de Raad van Commissarissen zetelen 7 leden die initieel door AT&T zijn benoem en 6 leden die door Discovery zijn benoemd.

Raad van Commissarissen

Door AT&T benoemde leden zijn: Samuel A. DiPiazza Jr. (voorzitter en ook lid van de Raad van Commissarissen van AT&T, voorheen CEO van PricewaterhouseCoopers International),  Li Haslett Chen (oprichter en CEO van Narrativ) en Richard W. Fisher
(Democraat en voormalig CEO en president van de centrale bank van de deelstaat Texas).

Ook Fazal Merchant (voormalig co-CEO van Tanium, Inc. en adviseur en lid van Raad van Commissarissen diverse bedrijven), Paula A. Price (CFO geweest van diverse grote bedrijven waaronder Macy's, JP Morgan Chase, Ahold USA en thans lid van Raad van Commissarissen van onder meer Accenture, Reddit en Deutsche Bank USA), Geoffrey Y. Yang (oprichter en Managing Director van Redpoint Ventures, Rock the Bells en Performance Health Sciences alsmede lid van de Raad van Commissarissen van AT&T) en Debra L. Lee (lid van Raad van Commissarissen AT&T, voormalig CEO van BET Networks en thans voorvechter van (donkere) vrouwenrechten via de Monarchs Collective en Leading Womens Defined) zijn door AT&T benoemd.

Door Discovery benoemde leden zijn: Robert R. Bennett (Managing Director van Hilltop Investments, sinds 2008 lid van Raad van Commissarissen van Discovery en daarvoor actief bij onder meer Liberty Media en bedrijven van aandeelhouder/mediamagnaat John C. Malone) en Paul Allen Gould (Managing Director en Executive Vice-President van Allen & Company en lid Raad van Commissarissen Liberty Global, voorheen ook lid van Raad van Commissarissen Discovery).

Verder heeft Discovery Steven A. Miron (CEO van Advance/Newhouse Partnership. Dit is een bedrijf waar  de Amerikaanse uitgever Advance Publications (inclusief Condé Nast) onder valt. Dit bedrijf had 31 procent van Discovery in handen en is tientallen jaren aandeelhouder van Discovery. Advance/Newhouse bezit circa 8 procent van Warner Bros. Discovery) en Steven O. Newhouse (is co-President van Advance Publications en onderdeel van de familie Newhouse die via Advance/Newhouse Partnership daar eigenaar van is en 8 procent van Warner Bros. Discovery in handen heeft) benoemd.

John C. Malone

Mediamagnaat John C. Malone (mediamagnaat, was tot de fusie met 21,2 procent de grootste aandeelhouder van Discovery. Hij heeft met een belang van 29,3 procent ook de meeste aandelen van Liberty Global, die 50 procent van VodafoneZiggo in handen heeft. Daarnaast  heeft hij 47 procent van Liberty Media in handen, waar de Formule1 onder valt. Hij bezit ook 5,5 miljoen vierkante meter aan land in de Verenigde Staten) en David Zaslav (CEO van Warner Bros. Discovery, voorheen CEO van Discovery) zijn ook benoemd in de Raad van Commissarissen van Warner Bros. Discovery.

WarnerMedia kwam in juni 2018 in handen van AT&T toen het bedrijf nog Timer Warner heette. Vlak voor de fusie met Discovery was er een leegloop van leidinggevenden bij WarnerMedia.

Leegloop WarnerMedia

Jason Kilar (CEO van WarnerMedia), Andy Forsell (Head of HBO Max), Ann Sarnof (Chair en CEO van WarnerMedia Studios & Networks alsmede Warner Bros. Entertainment) Jennifer Biry (CFO van WarnerMedia), Christy Haubegger (Chief Enterprise Inclusion Officer en Corporate Communications WarnerMedia), James (Jim) Cummings (Executive Vice-President Chief Human Resources Officer WarnerMedia), Tony Goncalves (Executive Vice-President Chief Revenue Officer WarnerMedia), Jim Meza (Executive Vice-President General Counsel WarnerMedia) en Richard Tom (Chief Technology Officer) hebben het bedrijf verlaten.

Benoemingen Warner Bros. Discovery

Warner Bros. Discovery heeft de volgende leidinggevenden aangesteld: Adria Alpert Romm (Chief People & Culture Officer, afkomstig van Discovery), Bruce L. Campbell (Chief Revenue & Strategy Officer, afkomstig van Discovery), Jon Steinlauf (Chief U.S. Advertising Sales Officer, afkomstig van Discovery) Channing Dungey (bestuursvoorzitter van Warner Bros. Television), Toby Emmerich (bestuursvoorzitter van Warner Bros. Motion Picture Group Studio) en Kathleen Finch (Voorzitter en Chief Content Officer voor U.S. Networks Group, afkomstig van Discovery).

Verder zijn benoemd: Nancy Daniels (Chief Content Officer, U.S. Discovery Factual Networks, afkomstig van Discovery), Brett Weitz (General Manager, TBS, TNT and truTV, afkomstig van WarnerMedia), Tom Ascheim (President, Warner Bros. Global Kids, Young Adults and Classics, afkomstig van WarnerMedia), Casey Bloys (Chief Content Officer van HBO en HBO Max, afkomstig van WarnerMedia), David Leavy (Chief Corporate Affairs Officer, afkomstig van Discovery), Christopher Andrew Licht (Voorzitter en CEO van CNN Global, afkomstig van Paramount (CBS Late Night)).

Ook Lori Locke (Chief Accounting Officer , afkomstig van Discovery), Jean Briac Perrette(CEO & President, Warner Bros. Discovery Global Streaming and Interactive Entertainment inclusief HBO Max en Discovery+, afkomstig van Discovery) en David Haddad (President Warner Bros. Games, afkomstig van WarnerMedia) zijn benoed.

Ten slotte zijn Savalle Sims (General Counsel, afkomstig van Discovery), Gunnar Wiedenfels (Chief Financial Officer, afkomstig van Discovery), Gerhard Zeiler (President International, afkomstig van WarnerMedia en van 1998 tot 2012 CEO bij RTL Group), Lenny Daniels (President U.S. Turner Sports, afkomstig van WarnerMedia), Patrick Crumb (President U.S. Regional Sports Networks, afkomstig van WarnerMedia) en Carolyn Blackwood (Warner Bros. COO) benoemd.

Zie ook:
- Warner Bros. Discovery naam voor fusiebedrijf WarnerMedia en Discovery
- Discovery en WarnerMedia fuseren; AT&T-aandeelhouders krijgen meerderheid
- Warner Bros Discovery aanstaande; Discovery+ en HBO Max straks één dienst

www.wbd.com
www.warnermedia.com
www.discovery.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie