GIPS en Flikken Maastricht voorzien van audiodescriptie
27-11-2018 15:20:38 | Door: | hits: 2967 | Tags:

In december zijn twee programma’s bij NPO te zien die voorzien zijn van audiodescriptie: jeugdserie GIPS (AVROTROS), vanaf 6 december 2018 op NPO Zapp, en de nieuwe reeks van Flikken Maastricht (AVROTROS), vanaf 7 december 2018 op NPO 1. Beide series zijn daardoor ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk.
 
Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Dat zijn bijvoorbeeld de personages, gezichtsuitdrukkingen, locaties en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze beschrijving kunnen blinden en slechtzienden het verhaal goed volgen.
 
Audiodescriptie bij NPO

NPO verzorgt per jaar een aantal programma’s met audiodescriptie. Eerder dit jaar werden seizoen 12 van Flikken Maastricht en de tweede serie van KLEM (BNNVARA) met deze service uitgezonden. Daarnaast worden sinds 2016 alle Telefilms op NPO 3 (tegenwoordig Nieuwe Nederlandse Films geheten) en Teledocs met audiodescriptie aangeboden.

Earcatch

Bij het begin van elke aflevering komt een logo in beeld met een herkenbaar geluid, dat aangeeft dat het programma audiodescriptie heeft. Via de gratis app Earcatch zijn de beschrijvingen synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren. De audiodescriptie wordt via de hoofdtelefoon van de gebruiker apart aangeboden. 

www.npostart.nl
www.earcatch.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie