Geen geregionaliseerd venster bij NPO Regio op NPO 2
20-11-2020 06:45:00 | Door: David de Jong | hits: 1678 | Tags:

Er komt geen geregionaliseerd venster op NPO 2 als NPO Regio per januari 2021 wordt geïntroduceerd. Dit schreef minister Arie Slob eerder dit jaar nog voordat de definitieve evaluaties van een pilot bekend werden gemaakt. Nu de evaluaties openbaar zijn, is duidelijk dat de polot succesvole was.

NPO Regio is een samenwerking tussen regionale omroepen en de NPO om regionaal georiënteerde programma's bij de NPO te brengen.
Van 1 april 2019 tot 1 juli 2019 werd op NPO 2 een nieuwsvenster van 5 minuten uitgezonden met nieuws van de regionale omroep van de desbetreffende regio. De proef was alleen in de regio's Rijnmond, Gelderland en Friesland te zien bij VodafoneZiggo, KabelNoord en CAI Harderwijk.

Inmiddels blijkt dat een landelijke invoering 11 miljoen euro per jaar kost. De distributeurs eisen daarvan 4 miljoen euro per jaar op en de NPO wil 7,141 miljoen euro om een geregionaliseerde versie van NPO2 te maken en te distribueren. Het gaat dan trouwens om maximaal 10 minuten aan geregionaliseerde eerder opgenomen content. Op internet en via de eigen DVB-T2 capaciteit zouden de regioversies wel makkeljik verspreid kunnen worden.

In landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is het heel normaal dat de landelijke omroep geregionaliseerde vensters hanteert.

NPO Regio zal per januari 2021 op NPO2 van 18:00 tot 20:00 uur uitzenden met een landelijke programmering die een regionale focus zal hebben. Minister Arie Slob schrijft in zijn begrotingsbrief dat het gaat om programma's als Binnestebuiten, Typisch...! die al op NPO2 te zien zijn. Ook regionale evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse, Skutjesilen en andere producties die bij de regionale omroepen te zien zijn, zullen hier te zien zijn. Er is daartoe 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.

www.npo.nl
www.rijksoverheid.nl
www.stichtingrpo.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie